Türkiye ekonomisinde vergi indirimleri gündemde. Peki, vergi indirimlerinin bütçeye etkisi ne kadar oluyor?

Ramazan Öncesi Tavuk Eti Fiyatları 15 TL Yükseldi Ramazan Öncesi Tavuk Eti Fiyatları 15 TL Yükseldi

Vergi indirimleri bugün uzatıldı. Devlet bütçe etkisinin 9 milyar olması bekleniyor.

Uzmanlar Vergi İndirimleri Hakkında Ne Düşünüyor?

Merkez Bankası’nın ilk faiz indiriminde elin kuvvetlendirmesi yönünde görüşler var. Beyaz eşya, otomotiv, konut ve mobilya sektörlerinde geçen yılın son iki ayında devreye alınan ve bu ay sonunda sona erecek vergi indirimleri uzatılırken, uzmanlar bu kararın zayıf seyreden Türkiye ekonomine destek olmasını bekliyor.

Peki, bütçe etkisi kararı nasıl olacak? 9 milyar TL civarında vergi kaybı olarak hesaplanabileceğini belirten bir ekonomi yetkilisi net etki üzerinden tüketimdeki kayıpların sınırlanacak olması, ekonomik aktivite yaratılacak etki ile ihmal edilebilir düzeyde kalacak olduğu yönünde açıklamalar yapılmıştır.

Reuters’a bilgi verilmiştir ve detaylar şu şekildedir;

“Uzatılan vergi indirimleri nedeniyle devletin tahsilatından vazgeçtiği vergi tutarı yaklaşık 9 milyar TL olarak hesaplanabilir. Ancak bu tutarın tamamı bütçeye negatif etki olarak yansımayacak. Hatta tüketimdeki kayıpları sınırlayacağı için vergi indirimlerinin bütçeye net etkisini ihmal edilebilir düzeyde tutacak.”

QNB Finansbank Ekonomistinden Yorum

Enflasyon biraz aşağı çekecektir yorumu QNB Finansbank Deniz Çiçek tarafından yapılmıştır. Beyaz eşya, otomotiv gibi pek çok husus üzerinden direkt olarak ekonominin yorumlanması söz konusu.

“Mobilyada yılsonuna uzatılan indirimin enflasyona etkisi sınırlı olacak. Beyaz eşya ve otomotivdeki indirim ise yıl içinde geri alınacağından, bunun yılsonu enflasyon beklentimize etkisi olmayacak. Fakat yıl içindeki enflasyon patikası Nisan-Haziran arasında biraz aşağı gelecektir.Bunu da Haziran PPK toplantısında faiz indirimini kolaylaştıracak bir gelişme olarak yorumluyoruz.’’

Şeklinde yorumunu yapmıştır. TCMB’nin faiz indirimlerine haziran ayında başlaması söz konusu. Seri indirimlerin yılın kalanında 500 baz puana ulaşması yönünde açıklama yapılmıştır. Türkiye ekonomisi için yapılan yorumlar genel anlamda gelişmelerin kontrol edilmesi gerektiği yönünde. Yapılan müdahaleler ile büyük ölçüde Türkiye ekonomisinde gelişme ve düzelmenin gerçekleşmesi bekleniyor. Ekonomi hakkında sunulan bilgiler ve ekonomistlerin yorumlarına göre detaylar sunulacaktır.

Gelişmelerden en kısa sürede haberdar edileceksiniz…


Kaynak: Bültenler