Trump’tan İran savaşı açıklaması: Kritik karar

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile devam eden savaşın geleceğine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Trump, çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla İran’a yönelik büyük çaplı askeri saldırıların yeniden başlatılıp başlatılmayacağı konusunda önünde önemli bir karar bulunduğunu söyledi.

Trump’ın açıklamaları, Washington ile Tahran arasındaki gerilimin sürdüğü ve savaşın geleceğine ilişkin diplomatik temasların yoğunlaştığı bir dönemde geldi. Axios’a konuşan Trump, İran rejimine yönelik daha kapsamlı bir askeri müdahale ihtimalinin hâlâ masada olduğunu belirtti.

Trump: Önümde önemli bir karar var

İran konusunda henüz nihai kararını vermediğini belirten Trump, askeri operasyonların yeniden genişletilip genişletilmeyeceğine ilişkin değerlendirmesini açıkça dile getirdi.

Trump, “Önümde önemli bir karar var” diyerek İran rejimine karşı daha ileri bir adım atıp atmama konusunda karar vermesi gerektiğini ifade etti. ABD Başkanı, kendisi açısından farklı seçeneklerin hâlâ mümkün olduğunu söyledi.

Bu açıklama, savaşın seyri açısından Washington yönetiminin önünde hem askeri hem de diplomatik seçeneklerin bulunduğunu ortaya koydu.

Körfez liderleriyle İran görüşmesi

Trump’ın önümüzdeki hafta New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında Körfez ülkelerinin liderleriyle görüşmesi bekleniyor. Görüşmelerde İran savaşı ve çatışmaların bundan sonraki aşamasına ilişkin başlıkların ele alınması planlanıyor.

Axios’un aktardığı bilgilere göre toplantıya Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Kuveyt ve Umman’dan liderler veya üst düzey temsilcilerin katılması bekleniyor. Trump’ın bu görüşmelerde bölgedeki müttefiklerinin tutumunu dinlemek istediği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun üst düzey toplantıları 22 Eylül’de başlayacak. New York, önümüzdeki günlerde İran savaşı başta olmak üzere bölgesel güvenlik ve uluslararası diplomasi açısından önemli görüşmelere sahne olacak.

Guyana’da Feribot Alabora Oldu: 53 Kişi Kurtarıldı
Guyana’da Feribot Alabora Oldu: 53 Kişi Kurtarıldı
İçeriği Görüntüle

Trump’tan İran’ın anlaşma istediği iddiası

Trump ayrıca İran’ın ABD ile doğrudan temas halinde olduğunu ve Tahran yönetiminin Washington ile bir anlaşmaya varmak istediğini öne sürdü. ABD Başkanı, İran’a yönelik deniz ablukasının da etkili olduğunu savunarak, ablukanın başlamasından bu yana İran’a ulaşan gemiler konusunda sert ifadeler kullandı.

Trump’ın açıklamaları, bir yandan askeri operasyonların yeniden genişletilebileceği mesajını verirken diğer yandan İran ile olası bir anlaşma ihtimalinin de gündemde tutulduğunu gösterdi.

New York’ta kritik diplomasi trafiği

İran savaşıyla ilgili diplomatik trafiğin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında daha da yoğunlaşması bekleniyor. ABD yönetimi, İranlı üst düzey yetkililerin de Genel Kurul toplantılarına katılmasına izin verdi. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin New York’taki toplantılara katılması planlanıyor.

Trump’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşüp görüşmeyeceği konusunda ise kesinleşmiş bir program bulunmuyor. Trump, Netanyahu ile görüşebileceğini söyledi.

Tüm bu gelişmeler, New York’taki Birleşmiş Milletler toplantılarını İran savaşının geleceği açısından diplomatik temasların öne çıkacağı kritik bir döneme dönüştürüyor. Trump’ın vereceği kararın, çatışmaların yeniden genişlemesi veya diplomatik görüşmelerin ön plana çıkması bakımından önemli bir gelişme olması bekleniyor.

Muhabir: Yüksel Aslan