Başkan Alinur Aktaş: Gayret ve samimiyetle yola devam Başkan Alinur Aktaş: Gayret ve samimiyetle yola devam

İznik'te bulunan Ayasofya'dan sonraki en önemli tarihi eser olarak nitelendirilen 1500 yıllık Böcek Ayazma Vaftizhanesi kaderine terk edilmiş durumda. Vaftizhane tarihi eser kaçakçılarının hedefi haline gelmiş durumda. Etrafı ise çöp yığınlarıyla dolu.

Hıristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan bu yapı M.S. 6'ncı yüzyılda yapıldı. Bu tarihi değerin 11 basamaklı bir merdivenden inilen kapıları kilitli durumda. Ayrıca koruma duvarları da yıkılmış olan vaftizhane, her geçen gün yok olma tehlikesi yaşıyor.

Tarihi vaftizhanenin girişinde bulunan 80 santimetre yüksekliğinde, 40 santimetre genişliğinde, 15 santimetre kalınlığındaki mermer plaka, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından 2015 yılında çalınmıştı. Bu haber Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinden de duyurulmuştu. Çalınan plakanın benzeri ayazmanın içinde bulunan nişin yanında yer alıyor.

" Bu bize bırakılan bir medeniyetin hatırasıdır"

Bu konu hakkında resim sanatçısı ve tarihçi Hüseyin Acarol, bir değerlendirmede bulunarak şunları dile getirdi:

"Tarihlemesi milattan sonra 6.yüzyıl Bizans dönemi. Vaftizhane her yerde yok. Burası bir manastır bölgesidir. Doğan çocukları kutsandığı bir yer burası. 12 basamakla iniliyor. Özel bir yer olarak yapılmış. Fakat koruma amaçlı kubbenin üstüne dökülen betonlar kat kat oldu. Bu kubbe patlamak üzeredir. Bu bize bırakılan bir medeniyetin hatırasıdır. Bunu korumakla görevliyiz. Bu şekilde olması mümkün değil ortada. Sonra diyoruz ki yabancı turist yok. Bu hali ile neden gelsin buraya. Biz bunun etrafını güzelleştirmeliyiz. Buranın tanıtımını yapmalıyız. Şu rezaleti görüyorsunuz."

Kaynak: DHA