Gaziantep Halıcıları Moritanya'ya Ticaret Heyeti Düzenledi Gaziantep Halıcıları Moritanya'ya Ticaret Heyeti Düzenledi

Yenişehir'de bezelye hasadı yapan çiftçiler elde edilen ilk mahsüllerini 2 liradan satmaya başladı fakat sonrasında fiyat 1 liraya kadar düştü. Yaşanan bu durumdan etkilenen bezelye üreticileri, bunun üstüne bir de yağan dolu nedeniyle ürünleri zarar görünce ne yapacaklarını kara kara düşünüyorlar.

Konuyla ilgili konuşan Yenişehir Ziraat odası Başkanın Sadi Aktaş, Yenişehir'e bağlı 6-7 köyde ağırlıklı olarak bezelye ekili tarlaların dışında biber ekili 5 bin dönümden fazla arazide bulunan mahsülün doludan zarar gördüğünü belirterek, yağan dolu yağışı sonrası yaklaşık 10 milyon liralık zarar olduğunu tahmin ettiklerini, vatandaşın sigorta yaptırmasını ön gördüklerini, bunun poliçe bedellerinin yüksek çıktığını söyledi. "Yüzde 50'lik kısmını devlet desteklemesine rağmen öyle çiftçilerimiz var ki, geçen yılki poliçe bedellerine baktığımızda bu sene ücret çok geldiği için sigorta yaptırmadı. Mağdur oldu, ne yazık ki 5 kuruş para alamayacak çiftçilerimiz var" ifadelerini kullandı.

Başkan Aktaş açıklamalarını şu şekilde sürdürdü, "Dolunun önüne geçilmiyor, Allah afetlerden esirgesin. Fakat yıllardır açık alanda tarım yapan çiftçilerimizin bu tür zararlara uğradıklarını görüyoruz" dedi. Tarsim'in sigortaları doluya karşı bir poliçe düzenlediğini, kapsam alanına aldığını, önümüzdeki yıllarda da aşırı sıcaklardan dolayı sebzelerde çiçek dökmeleri meydana geleceğini, bunun da sigorta kapsamına alınmasıyla çiftçilerin mağduriyetlerinin ortadan kalkacağını ifade etti.

Haber: Murat ASLAN