Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Gürcan, Kovid-19 salgınıyla mücadelede en etkili silahın aşılar olduğunu söyledi.

thumbs_b_c_3e24cc07242b67a5e0a2d9d121bdf4af

Salgınla mücadelede uygulanan aşıların etkisinin zaman içinde azaldığını, hatırlatma dozların yapılmasıyla antikor seviyelerinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Antikorların vücuda giren mikroorganizmaları nötralize edip etkisini göstermeden yok etmeyi sağlayan moleküller olduğunu, "Antikorlar vücudumuzdaki savunma sistemlerinin yaptığı silahlar.

Bu silahlar yapıldığı zaman ömür boyu kanda kalmıyor. Belli bir yarılanma ömrü var. Her enfeksiyon ve mikrop için bu süre değişebiliyor."

MHRS Randevularına 23 Milyon Vatandaş Gelmedi MHRS Randevularına 23 Milyon Vatandaş Gelmedi

Esas anlamlı olan hatırlatma dozunun yapılıp yapılmadığı

Türkiye'de uygulanan BioNTech aşısının 6 aydan sonra koruyucu etkisinin azaldığını, Sinovac aşısın da koruyuculuk düzeyinin daha kısa zamanda istenen seviyenin altına indiğini hatırlattı.

"Yapılan hatırlatma dozlarıyla kandaki antikor seviyelerimizin koruyucu düzeylere çıkmasını sağlıyoruz. Bunun yapılma zorunluluğu var. Önceden bir ve ikinci dozları olun diyorduk, ancak geldiğimiz noktada bu iki dozu olmanın anlamı kalmadı.

Artık esas anlamlı olan hatırlatma dozunun yapılıp yapılmadığı. Çünkü artık o yapılan iki dozun antikorları çok düşük düzeylere indi. Bunu hatırlatma dozuyla tekrar yüksek seviyelere çıkarmadığımız sürece enfeksiyona çok açık bir halde bulunuyoruz. Bu durum vaka sayılarımızın belli bir seviyenin altına inmemesine neden oluyor."

BioNTech ile yapılan hatırlatma dozlarının antikor seviyesini daha çok artırdığını ve farklı varyantlara karşı etkili olduğunu dile getirdi.