8 kiloyu aşan okul çantaları tehlike saçıyor

Okulların açılmasına sayılı günler kala uzmanlardan velilere kritik uyarılar geldi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Oktay Nar, özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda eylül ve ekim aylarında sırt ağrısı şikayetlerinde belirgin bir artış yaşandığını söyledi.

Nar, çocukların taşıdığı ağır okul çantalarının minik bedenlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurgulayarak, “Çantaların ağırlığı ideal olarak 5 kilogramı geçmemeli, kesinlikle 8 kilogramın üzerine çıkmamalı. Bazı durumlarda bu ağırlığın 10 kiloya kadar çıktığını görüyoruz. Bu da çocukların omurga sağlığını tehdit ediyor” dedi.

Doğru Çanta Seçimi Hayati Önem Taşıyor

Op. Dr. Nar, çanta seçiminde ergonomik tasarımın öncelikli olması gerektiğine dikkat çekti. Çift askılı, çok bölmeli ve omuz destekli çantaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Nar, “Askıların omuzlarda doğru yerleşmesi, yükün dengeli dağılması ve mümkünse göğüste sabitleme kemeri kullanılması çok önemli. Yanlış çanta kullanımı skolyoz, kamburluk, boyun, sırt ve bel ağrılarına yol açabilir” uyarısında bulundu.

İnegöl’de iş yerinde tartışma: Genç çekiçle yaralandı
İnegöl’de iş yerinde tartışma: Genç çekiçle yaralandı
İçeriği Görüntüle

Taşıma Şekli Sağlığı Etkiliyor

Çantaların sadece omurgaya değil, diz, kalça ve ayak eklemlerine de fazla yük bindirdiğini ifade eden Nar, “Çantalar bel hizasında taşınmalı, askılar çok gevşek bırakılmamalı. Çocuklar saat başı kısa egzersizlerle kaslarını gevşetmeli” dedi.

Velilere Öneriler

Op. Dr. Nar, velilere çocuklarının çanta ağırlığını düzenli olarak kontrol etmeleri, gereksiz eşyaları çantadan çıkarmaları ve omurga sağlığını koruyacak alışkanlıklar kazandırmaları konusunda tavsiyelerde bulundu.

Uzmanlar, doğru çanta seçimi ve taşıma alışkanlıklarının çocukların gelişim döneminde büyük fark yaratabileceğine dikkat çekerek, ailelere bu konuda daha duyarlı olmaları çağrısında bulundu.

Muhabir: Yüksel Aslan