Son zamanlarda Bursa da dahil olmak üzere birçok yerde yerel basında çok fazla işten çıkarmaların yaşandığı ve gazetelerin kapılarına kilit vurulduğuna vurgu yapan ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, 1 Temmuz 2019’dan itibaren, yok olma tehlikesiyle yüz yüze bırakılacağını belirtti.

Başkan Erdoğan, yerel gazetelerin yayımladıkları resmi ilanlara karşılık kestikleri faturaların tahsilinde, geçmiş dönem vergi borcu olup olmadığını gösteren belge aranmasına 1 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla yeniden başlanacağını, 6183 sayılı kanunla getirilen bu uygulama ile, işletmelerin vergi borçları varsa, ilgili fatura bedeli doğrudan mahsup edilerek vergi daireleri hesabına aktarılacağını söyledi.

Erdoğan, “Büyük ekonomik sıkıntı sebebiyle daha önce ertelenen sorun, yerel medya işletmelerinin elini kolunu bağlamak üzere; 1 Temmuz 2019'da ne yazık ki yeniden gündeme geliyor” diyerek, dövizdeki ani yükselişin ve sonrasında yaşanan kur dalgalanmalarının, kağıt başta olmak üzere kalıp, boya gibi bütün girdi malzemelerinde fahiş artışlara sebep olduğunu söyledi.

Konuşmasına şu şekilde sürdüren Erdoğan, “tüm bunlara paralel olarak da son yıllarda resmi ilan gelirlerinde sürekli geriye gidiş gerçeğiyle karşı karşıya kalınınca, yerel basın için tehlike çanları iyiden iyiye çalmaya başladı” dedi. Ayrıca daralan ekonominin özel reklam gelirlerini de olumsuz etkilemesi, basın işletmelerinin kendi çabalarıyla dar boğazı aşabilmelerini tamamen imkansızlaştırdığını belirten başkan, “Bu arada yerel basına asıl bitirici darbeyi ise yargı reformu paketi içerisinde yer alan, resmi ilanlarla ilgili bir düzenleme vuruyor. Buna göre yerel basının resmi ilan gelirlerinin yüzde 35'ine tekabül eden icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanma zorunluluğu ortadan kaldırılarak, oluşturulacak olan bir dijital platforma kaydırılıyor. Yerel basına öldürücü darbe işte tam da bu düzenleme ile geliyor” dedi.

Açıklamasını şu şekilde sürdüren Erdoğan, “Anadolu basınının her konuda sesi olmayı ilke edinen ASGD olarak, başta ülkemiz yöneticileri olmak üzere toplumun bütün kesimlerini ciddiyetle uyarıyoruz. Yerel basını yok eden uygulamaları bir bir yürürlüğe sokmak ve bu acımasız kararlara duyarsız kalmak, halkımızı belleksiz bırakmaktır” diyerek, “önemle altını çizelim ki, sorumlular için de vebali çok büyük olacaktır. Zira mahalli gazeteler tarihin karalama defterleri, gazeteciler de arşiv niteliğindeki bu belgelerin gönüllü birer tarih yazıcılarıdır. O sebeple diyoruz ki;

XRP'nin Geleceği Uzman Görüşleri ve Fiyat Tahminleri XRP'nin Geleceği Uzman Görüşleri ve Fiyat Tahminleri
  • 1 Temmuz 2019'da 'vergi borcu yoktur' yaptırımının yürürlüğe girmesi acilen ertelenmelidir.
  • Yargı reformu paketi içindeki icra iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanma şartını ortadan kaldıran düzenleme mutlaka iptal edilmelidir.
  • Resmi ilan fiyatları rayiç bedelleri ciddi oranda arttırılmalı, can suyu anlamında KOBİ kredilerinin basın işletmelerine de açılması sağlanmalıdır.
  • Yerli kağıt üretimi özel olarak teşvik edilerek dışa bağımlılık kaldırılmalı, bu ve benzeri devlet destekli tedbirler alınıp derhal uygulamaya konulmalıdır.

Şeklinde tedbirleri sıralayan Başkan Erdoğan, ancak bu şekilde bir nebze olsun, yerel basında işten çıkarmaların ve gazetelerin kapanmalarının önüne geçilebileceğini söyledi.

Haber: Ömer KAYA