Mars Entertainment Group (Cinemaximum sinema zinciri) ile anlaşmazlık yaşayan ve boykot kararı alan yapımcılardan basın açıklaması geldi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yeni sinema yasasına arka çıkan açıklama, Yılmaz Erdoğan’ın sosyal medya hesaplarından yayınlandı.

Açıklamda şu ifadelere yer verildi: "Sinema meslek birlikleri olarak 21 Aralık 2018 tarihinde TBMM'ye sev edilen 5224 sayılı 'Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifi' ile ilgili ortak görüşümüzü kamuoyu ile paylaşmak isteriz."

"Yönetmen, senarist. yapımcı ve tüm diğer icracı sanatçıların üyesi olduğu meslek birlikleri olarak 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifi'nin 2004'de çıkan ve günümüz ihtiyaçlarını karşılamakta çok yetersiz kalan mevcut yasaya göre birçok yenilik ve ilerleme içerdiğini düşünmekteyiz."

"Uzun yıllardır sürdürülen görüşmelerin sonucunda sinema alanındaki meslek birliklerinin katılımıyla son haline getirilen bu kanun teklifinin yasallaşmasıyla sektörümüzün güçlenmesi ve kurumsallaşması açısından çok önemli bir adım atılmış olacaktır. "

"Sinema meslek birlikleri olarak kanun teklifini desteklediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."

Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM)
Anadolu Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (ASİTEM)
Sinema Eser Sahipleri Meslek Birliği (BSB)
Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB)
Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM)
Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM)
Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SİNEBİR)
Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP)
Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAB)

PEKİ NE YAŞANMIŞTI?

Yapımcılar ile Mars'ın kavgası

Yapımcılar ile dağıtım şirketi Mars Cinema Group arasında gerilim tırmanıyor... Yeni filim Organize İşler 2'nin vizyon tarihini erteleyen Yılmaz Erdoğan'a Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar'dan da destek geldi. Mars Cinema Group'tan "Film çekmezlerse çekeni bulacağız" çıkışı, tartışmayı boyutlandırdı. 

Heyecanla Organize İşler: Sazan Sarmalı'nın gala gecesini bekliyordum. Çünkü Gece Gündüz’den canlı yayın yapacaktık. Çünkü Yılmaz Erdoğan’ın yeni filmi hepimizi meraklandırmıştı. Filmin basın danışmanı “Sana haber vereceğim” deyince afalladım. Çünkü filmin vizyon tarihi 1 Ocak’sa, o tarihte olacaktır, değilse mutlaka bir sorun vardır. Sorun sonra anlaşıldı. Sinema yapımcıları ve sinema salonu işletmecileri arasında bir anlaşmazlık vardı. Nedir mesele, 7 maddede sıralayalım:

- Menderes Utku ve Muzaffer Yıldırım tarafından 2001 yılında kurulan Mars Cinema, iki yıl önce 800 milyon dolara Güney Koreli şirkete satıldı. Şirket, 884 salon ve 120 binin üzerinde koltukla Türkiye’nin bu alanda tekeli haline geldi.

- Dolayısıyla sinema salonlarında da global kurallar işlemeye başladı. Ülkenin kültürü yada sinema anlayışını gözetmeksizin yapıldığı belirtilen bu uygulamalar sinema yapımcılarını ayağa kaldırdı.

- Sinema yapımcılarının temel şikayeti şuydu: Sinema salonu işletmecisi firma bize düşük pay veriyor, biletleri mısır ve içecek kampanyalarıyla izleyiciye yüksek fiyata satıyor. Hem biz hem de izleyici artık mağdur olmasın!

Erkin Koray Kimdir ve eserleri nelerdir? Erkin Koray Kimdir ve eserleri nelerdir?

- Sinema salonu cephesi ise bu tartışmaya şu cevabı veriyor: Sinema operatörü belli kampanyalar yapabilir. Bunlar tüketicinin lehine yapılan indirimler. Yapımcılar bunu istemiyor. Bunun engellenmesi tüketicinin zararına olacak. Hatta bilet fiyatları bile artacak. Yapımcılar tüketiciye alternatif sunulmuyor gibi yansıtıyor, kampanyadan yararlanma ya da tek bilet alma hakkı tamamen tüketiciye ait.

- Konu iyice uzadı. Twitter’a taşındı. Gazete röportajında dağıtım şirketinin yetkili ismi "Cem Yılmaz olmazsa başka Cem Yılmaz’lar çıkar" deyince, ortalık karıştı. Yılmaz’ın sert cevabı gecikmedi: Yapımcı-salon işletmecisi krizinin en büyük taraflarından Mars'ın sözcüsü Acar'ın "Cem Yılmaz olmazsa başka Cem Yılmaz’lar çıkar… Onlar film çekmezse çekeni bulacağız" sözleri Hürriyet'in Kelebek ekinde manşete taşındı. "Hayatımda ilk defa gördüğüm bu hanım yeni Cem Yılmaz’lar çıkaracakmış! Yavaş çıkarsın. Hanımefendi hadi bırak Cem Yılmaz çıkarmayı da tüm Türkiye’de sinema biletini 15 lira yapmayı teklif ediyorum, 40 liraya bilet satmak yok, var mısın? Yoksun tabii…"

- Instagram'dan yaptığı esprili bir paylaşımla Cem Yılmaz'a destek veren Şahan Gökbakar, 'Kore’den uçağa bindirmişler geliyormuş. Yeni Cem Yılmaz çıkartması. Mısır sever bir hanım ile Cengiz’in boş salonda kova kova mısır yiyip sohbet etmeleri manidar olmuş! Zira bu gidişle yeni Cemler, yeni Yılmazlar çıkana kadar anca boş salonlarda sadece mısır yenip sohbet edilecek gibi duruyor' ifadelerini kullandı.

BKM, Çamaşırhane Film, Dijital Sanatlar, NuLook, Taff Pictures, Madd Entertainment, CMYLMZ | Fikir Sanat, Boyut Film gibi Türkiye sinemasının en iyi örneklerini veren şirketler, birer birer vizyon tarihlerini erteledi. Ancak konunun yapımcı-saloncu kavgasından öteye geçip, Meclis’e taşınması, her iki tarafın, hatta önce izleyicinin çıkarını gözetecek bazı yasaların çıkması gerekiyor...