OPEC anlaşmasının çöküşünden sonra Rusya Devlet Başkanı Putin, Suudi Arabistan temsilcileriyle müzakere yapmama kararı aldı.

Gazze'deki İsrail Saldırısında 107 Filistinli Öldü Gazze'deki İsrail Saldırısında 107 Filistinli Öldü

Riyad ve Moskova arasında yaşanan petrol savaşı, iki ülke arasındaki ilişkileri de olumsuz yönden etkilemekte.

PUTİN MÜZAKERE YAPMAMA KARARI ALDI

Petrol savaşı yoluna adım atan Suudiler, çok sert tepkileriyle Rus meslektaşlarını çok şaşırttı.

Suudi Arabistan' petrolde fiyat kırma hamlesiyle  Ural petrol 20 doların altına indi.

Batı Avrupa'da, Ural ham petrolü 18 senenin en düşük seviyesi olan 18.67 $ 'a indi. Petrolde ise dev düşüş, Rus Rublesinde 2014'yılından beri rekor bir devalüasyon yaşamasına, nüfusun birkaç ay içinde fakirleşmesine yol açtı.

Kremlin, krizi atlatmayı ve yıpratma savaşında Suudi Arabistan'dan ise uzak durma kararı aldı. Devlet Başkanı Putin, Veliaht Prens yönetiminde olan Suudilerle müzakere yapmama kararı aldı.

RİYAD YÖNETİMİ ZARARLI ÇIKACAK

Rus kaynakları, Devlet Başkanı Putin, Suudilerin petrol şantajına boyun eğmeyeceğini ileri sürerken; petrol savaşından Moskova'nın değil Riyad yönetiminin zararlı çıkacağını ileri sürdü.

Suudi Arabistan bütçesi petrol fiyatlarına çok daha bağımlı olduğunu düşünüyor.

Rusya Maliye Bakanlığı en düşük petrol fiyatları 6 ile 10 sene arasında dayanabileceklerini söylüyor. Rusya yapmış olduğu bu hamle ile Suudi Arabistan'a 'restine rest' çekti.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan koronavirüsünden dolayı üretim yavaşlamasıyla paralel petrol fiyatlarında yaşanan gerilemeye karşı petrol fiyatlarında indirim yapılmasına yönelik önerisini Rusya'ya iletti.

Rusya bu çağrıyı kabul etmedi. Suudi Arabistan petrol üretimini indirerek brent petrol varil fiyatı 32 dolara kadar çekti. Bunun üzerine Rusya da petrol üretimini daha çok artıracağını söyledi.