Kovid-19'a karşı yerli aşı TURKOVAC'ı geliştiren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Delmicron'un Kovid-19'un bir varyantı olmadığını söyledi.

thumbs_b_c_226183a1e75b9f9ee27a4ec21cf57f1d

TURKOVAC aşısının Alfa varyantına etkisini daha önce tespit ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Delta varyantına yönelik araştırmalar kapsamında kısa zaman önce virüsü izole ederek çalışma başlattıklarını söyledi.

Araştırmaların sonuçlandığını aktaran Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, şöyle konuştu:

"Transgenik farelerde Delta varyantında yüzde 100 bir koruyuculuk sağlandı. Alfa varyantıyla alakalı daha önce açıklamalarımız olmuştu. Bu sonuçlandıktan sonra biz aynı zamanda faz-2'deki gönüllülerde Alfa ve Delta varyantının antikor titrelerinde ne kadar nötralizan antikor olduğunu ortaya çıkaracağız.

Onun çalışmaları başladı. Çapraz koruma var mı yok mu, nötralizan antikor titrelerinde ne kadar düşüş var, onun çalışmalarını yapıyoruz. Tabii yetişmek zor, şimdi Omicron çıktı.

Omicron varyantının izolasyonuyla alakalı çalışmalara en kısa zamanda başlamayı düşünüyoruz. Çünkü Omicron varyantının da dünyada hızlı bir şekilde dominant olduğunu görüyoruz. Alfa, Delta'dan sonra Omicron'un da TURKOVAC'ın etkinliği açısından nedir, durumları ilerleyen zamanlarda göreceğiz."

Delmicron diye bir varyant yok

"Delmicron" diye bir varyant olmadığına dikkati çekerek, "Delmicron bir varyant değil, sadece şu anda Delta Omicron bir arada seyrettiği için her iki varyantın bir arada olduğu durumlara o şekilde atıf yapmışlar ama öyle bir varyant söz konusu değil."

TURKOVAC'ta faz-3 çalışmaları sürdüğünü, acil kullanım onayı alan ve şu anda dünyada yaygın kullanılan aşılarda aynı süreçlerden geçildiğini dile getirdi.

Faz-3 devam ederken faz-1 ile faz-2 verileri ve klinik öncesi verilerin bir araya getirilerek acil kullanım onayı alındığını, "Çok ciddi bir şekilde komisyondan ve hocaların görüşünden geçtikten sonra acil kullanım onayı alıyor.

Tabii gerçekten çok aşılanan ve hastalığı geçiren insan var. Bundan 6-7 ay öncesine göre gönüllü bulmak çok zor. Çünkü faz-3'te aşılanmamış olacak hastalığı geçirmemiş gönüllüler arıyoruz. O yüzden faz-3'ün bitirilmesi için şartları uyan vatandaşlarımızı TURKOVAC aşısı olmaya davet ediyoruz."

Ramazan Ayında Yararlı ve Zararlı Besinler Ramazan Ayında Yararlı ve Zararlı Besinler

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış acil kullanım onayı alan TURKOVAC'ın en kısa zamanda vatandaşlara ulaşacağını söyledi.

ERÜ olarak varyantlarla alakalı çalışma yaptıklarını, "ERÜ olarak Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında TURKOVAC aşımızın varyantlara etkinliğini araştırıyoruz.

Daha önce Alfa varyantıyla alakalı transgenik fareler de yüzde 100 etkili olduğunu kamuoyuna duyurmuştuk.

Delta varyantıyla alakalı da aynı Alfa varyantında olduğu gibi transgenik farelerde TURKOVAC aşımızın yüzde 100 etkili çıktığını söyleyebiliriz."