Mahalle 1 günlüğüne kadınlara emanet edildi

Kestel’de seyir halindeki otomobil alev alev yandı
Kestel’de seyir halindeki otomobil alev alev yandı
İçeriği Görüntüle

Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı, kökleri Osmanlı dönemine uzanan 722 yıllık Kozluören Mahallesi, 524 yıldır sürdürülen benzersiz bir gelenekle yine dikkatleri üzerine çekti.

Her yıl büyük bir coşku ve katılımla düzenlenen Geleneksel Yağlı Güreş ve Kadınlar Günü Pilav Şenliği kapsamında, mahalledeki tüm yönetim 1 günlüğüne kadınlara devredildi.

Sabah saatlerinde mahalle meydanında toplanan erkekler, camiden yapılan anonsun ardından görevlerini eşlerine teslim etti. Mahalle muhtarı mühürünü, kahvehaneci tepsisini eşine devretti.

Bu sembolik devriye jandarma ekipleri de eşlik etti. Mahalle girişlerine konuşlanan ekipler, erkeklerin içeri girmesini engelledi ve kadınların tam anlamıyla yönetime geçmesini sağladı.

Yönetimi devralan kadınlar gün boyunca mahallede tam anlamıyla saltanat sürdü. Kimileri eşlerinden devraldıkları işleri yürütürken, kimileri meydanda düzenlenen etkinliklerde doyasıya eğlendi.

Renkli kıyafetleri, kahkahaları ve dayanışmalarıyla mahallenin havasını değiştiren kadınlar, bu özel günün keyfini çıkardı.

Erkekler ise jandarma eşliğinde mahalle dışındaki alana geçerek, mehter takımı gösterisi eşliğinde başlayan yağlı güreş müsabakalarını izledi.

Güreş alanında da yoğun ilgi vardı, izleyiciler kıyasıya mücadele eden pehlivanları coşkuyla destekledi.

Bu köklü gelenek, sadece eğlence değil; aynı zamanda kadınların sosyal hayattaki yerini hatırlatan, dayanışmayı ve geçmişle bağları güçlendiren anlamlı bir etkinlik olarak dikkat çekiyor.

Kozluören halkı bu mirası yaşatmaya kararlı.

Muhabir: Ravza Aslan