Orta Doğu'da sürmekte olan Arap Baharı döneminin etkisi sonuçlarının, 2011 senesinde Suriye'ye ulaşması, Deraa şehrinde eylemlerin oluşmasını da beraberinde getirdi. Esad’ın güvenlik güçleri, çıkan eylem ve olayları bastırmak için uğraşırken, gösterilerin az zamanda tüm ülkeye yayıldığı dikkat çekti. Eylemler giderek şiddete dönüşünce, Suriye iç savaşa doğru sürüklendi. 8 senedir iç savaş yaşanan ülkede, en fazla hasarı gören siviller oldu. Yaşamlarından endişe eden pek çok kişi, dünyanın farklı yerlerine göç edip sığınırken, birçok sivilde yaşamını yitirdi.

Hamas, İsrail ile Esir Değişimi İçin Teklifte Bulundu Hamas, İsrail ile Esir Değişimi İçin Teklifte Bulundu

“İdlib’te yürek yakan tablo”

Birleşmiş Milletler yayınladığı raporda, Suriye’de yaşanan acı tabloyu gözler önüne serdi. Buna göre Mayıs ayından bu yana, 500 sivil yaşamını yitirdi. Rapor verileri, hayatını kaybedenlerin sayılarının gün geçtikçe artmaya başladığı bilgisini ortaya koydu. BM Suriye İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Suriye içinde, İdlib ve Hama kentlerinde çatışmalar son hızla devam ediyor. Mayıs ayı itibariyle gerçekleştirilen hava saldırıları sonucu, 500’ü geçen sivil kayıpları bizleri endişelendiriyor.” Dedi. Söz konusu kentte yaşanan son saldırıda, sivil bir sağlık personeli, ambulans şoförü ve iki kurtarma ekip görevlisi hayatını kaybetti.

“Saldırılar; hasta, yaşlı, kadın, çocuk dinlemiyor.”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan BM Suriye İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts, sözlerine devam ederken, saldırganların eylemlerinde hasta, yaşlı, genç, engelli, kadın, çocuk demeden herkesi hedef aldığına dikkat çekti. Her an ölüm tehlikesi altında hayatlarına devam etmeye çalışan insanlar için, bu şekilde yaşamanın ne kadar zor olduğunu vurgulayan Mark Cutts, ortaya çıkan acı tablodan büyük üzüntü duyduklarını belirtti. Yetkili isim, raporda görüldüğü gibi; İnsanları korumak ve kurtarmak için, her an riske giren sağlık personeli ve kurtarma ekiplerinin bile acımasızca öldürülmesinin kabul edilemeyeceğinin de altını çizdi. Nisan ayı sonrasından başlayarak, bu güne kadar, İdlib ve Hama kentlerinde toplamda 36 hastane ve sağlık tesisinin, ayrıca 7 ambulansın hava saldırıları sonucu vurulduğu ifade edildi.