Özel Haber / Canip ASLAN Uzmanlar aileleri, çocuklara cep telefonu verilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Uzmanlardan konuyla ilgili ilginç tespit; “Aileler, telefonlarını bakıcı anne niyetine kullanır hale geldi.”

Uzmanlar, günümüzde pek çok ebeveynin cep telefonlarını "bakıcı anne" niyetine kullandıklarının altını çizerek, aileleri “çocuklarda teknoloji bağımlılığına” karşı uyardı.

“Erkekler, kadınlara oranla daha bağımlı”

Türkiye İstatistik Kurumunun 16-74 yaş kişileri arasında yaptığı bir araştırma sonucuna göre, bilgisayar ve internet kullanımı 2018'de, önceki yıla oranla yüzde 10 artış gösterdi. Aynı araştırma, erkeklerin kadınlara oranla daha bağımlı olduğunu söylüyor.

Ebeveynlerin çocuklarına rol model olduklarını dile getiren çocuk gelişim uzmanları, çocuklara kötü örnek olunduğunun altını çiziyor.

2017 senesinde yapılan araştırmaya göre çocuklar, bilgisayar ve cep telefonu kullanmaya 6 yaşından önce başlıyor. Televizyon izleme oranlarının da ürkütücü düzeyde olduğunu vurgulayan uzmanlar; "Sonuçları değerlendirdiğimizde çocukların büyük bir kısmının bilgisayar ve internet kullandıklarını görüyoruz. Söz konusu bilinçsiz kullanım, çocukları bağımlılığa sürüklüyor. 0-3 yaş grubundaki çocuklar bilgisayar, cep telefonu ve televizyonla tanıştırılmamalıdır. Amerika Pediatri Derneğinin yaptığı çalışma verilerine göre, 18 aya gelmeyen çocukların teknolojik araçlarla tanıştırılması doğru değil. Bizlerde bu görüşe katılıyoruz." Diyor.

Ramazan Ayında Yararlı ve Zararlı Besinler Ramazan Ayında Yararlı ve Zararlı Besinler

"Gelişimleri olumsuz yönde etkileniyor."

Bilgisayar, cep telefonu benzeri cihazların "bakıcı anne" niyetine kullanıldığına dikkat çeken uzmanlar konuyla ilgili yaptıkları açıklamada; "Özelliklede 0-3 yaş döneminde, ebeveynlerin teknolojiyi bakıcı anne gibi kullandıklarını görüyoruz. Çocuğa rahat yedirmek veya onu oyalamak için bu yönteme başvuruyorlar. Telefon bir bakıcıymışçasına kullanılarak, çocuğun zamanla içine kapanmasına neden olunuyor. Görüyoruz ki annelerin gözünde teknolojik araçlar 'bakıcı anne' işlevi halini almış durumda. 0-3 veya 0-6 yaşında çocuklar aşırı oranda teknoloji ile bir arada kalırsa, ilerleyen yıllarda gerek dil gelişimleri, gerek sosyal gelişimleri gerekse bilinçsel gelişimleri olumsuz etkilenebilir." Diyor.

Teknolojinin bilinçli şekilde kullanılmasını arzu ettiklerini söyleyen uzmanlar, "Her yaşa göre kullanım süreleri vardır. 3-6 yaşta bir çocuğun teknolojik araç kullanımı ise günlük 20-30 dakika sınırı olmalıdır. Yaş ilerledikçe süre biraz daha artabilir. Çocukların 3 yaşından evvel teknolojik alet kullanmasını önermiyoruz. Kullanırlarsa da kendilerine uygun olanlar tercih edilmelidir. “ diyor.