Gündelik zamanlarda hayvancılık yapan kişilerde ve kasaplarda görülebilen orf hastalığı, bu meslek gruplarında bir meslek hastalığı şeklinde tanımlanıyor. Kurban bayramına gelinen günlerde ise, vatandaşlarda yaşandığı gözlemlenen söz konusu hastalığa karşı dikkat edilmesi gerekiyor.

“Orf hastalığı hakkında”

Küçükbaş hayvanlarda ağız içlerinde, dudak ve burun deliklerinde, kısaca kılsız bölgelerinde su kabarcıkları yada sert nodül şeklinde görülen bir hastalıktır. İnsanların ellerine, el bileklerine, kollarına ve yüzlerine bulaşabilme riskleri bulunur. Hastalık Parapox virüs çeşitlerinden biridir. Kesim esnasında insanlarda meydana gelebilecek kesikler yoluyla bulaşabilir. Kişiye geçmesinden bir hafta sonra, virüsün bulaştığı alanda yara meydana gelir.

Hastalık 6 evreden oluşur. Önceliğinde bir sivilceyi andırırken, giderek orta bölgesi çökkün, kırmızımsı ve morumsu bir nodüle döner. İyileşme sürecinde yarayı ince bir kabuk bağlar. 4-6 hafta arasında en büyük olduğu ebada gelir. Yara, ağrıya, kaşınmalara ve lif düğümü şişmelerine sebep olabilir.

“Mutlaka uzman hekim desteği alınmalı.”

Cildiye uzmanları; “Hastalar, yaşanan vakaları genellikle kremlerle geçiştirmeye çalışıyor. Kimi zamansa yara, uzman olmayan hekimler tarafından çıban zannedilerek, boşaltılmaya çalışılıyor. Söz konusu uygulama, el üzerinde bakteriyel enfeksiyon eklenmesine sebebiyet veriyor. Orf hastalığı, doğru süreciyle oldukça rahat iyileştirilebilen bir hastalıktır. Bu hastalık, hayvan eti yenerek veya hastadan başka bir hastaya aktarım şeklinde bulaşmaz.

Cildiye uzmanlarınca teşhisi konan hastalar, yaralı bölgenin kuru tutulması ve yaranın bakımıyla iyileştirilmektedir. Nadir vakalarda enfeksiyon kapılması halinde ise, antibiyotik tedavisi uygulanır. El, yüz bölgelerinde tek yara şeklinde olan bu durumlarda, hastaya son zamanlarda hayvanla bir teması olup, olmadığı sorulur.” Dedi.

Bilecik'te İl Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu toplandı Bilecik'te İl Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu toplandı

“Hayvanların veterinerler kontrolünde aşılanması çok önemlidir.”

Hastalık oluşumunu kökten engel olabilmek için, hayvanların veterinerlerin kontrolünde aşılanması oldukça önemli. Cildiye uzmanları, kurbanlık alınırken, hayvanın ağız, burun ve kasık bölgelerinin incelenmesinin önlem niteliğinde olacağının altını çiziyor. Buralarda nodüle rastlanan hayvanlar, kesinlikle tercih edilmemeli. Bunun yanı sıra, kurban temizliği sırasında eldiven kullanılması ve ellerin sabun ve bol suyla yıkanması gerekiyor.