Prof. Dr. Yeşim Erbil, sağlık sorunları arasında yer alan stresin etkilerini açıklıyor. Kronik stresin vücutta ciddi hasarlara yol açtığı tespiti yapıldı.

İşte, Prof. Dr. Yeşim Erbil açıklaması…

Stresin Etkileri Ne Yazık ki Yıkıcı!

Tüp Bebek Nedir? Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır? Tüp Bebek Nedir? Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Stresin etkilerinin yıkıcı olduğunu söyleyebiliriz. Stresin vücuda etkisi son derece büyük olduğundan, uzmanlar tarafından açıklama yapılıyor. ‘‘Kortizolün gün içerisinde salınım ritmi vardır ve bu vücut dengesi için çok önemlidir. Sabah saatlerinde salgılanan kortizol gece yarısı salgılanan değerinin on katıdır. Bu nedenle mümkün olduğunca bu ritme uygun olarak yaşamak önemlidir. Akut bir streste salgılanan kortizol ve adrenalin hormonunun etkilerini özetlemek gerekirse; kalp hızı ve kan basıncı artar, göz bebekleri genişler, kaslardaki kan akımı artar ve karaciğerden glikoz serbestleşir. Akut stres geçtiği zaman tüm bu olaylar normal dengesine döner.’’

Yapılan tespitler arasında evde yaşan bir kesinin 15 – 20 yaşaması söz konusuyken, sokak kedilerinin ise ortalama ömrünün 7 – 8 yıl olduğu sonucuna varılmıştır. Bu durumda direkt olarak stres altında olan bir canlının ömrünün kısalma eğilimi gösterdiğinin kanıtıdır. Adrenalin salgılanıyor olduğundan; organların hasar görmesi ve ömrün kısalması söz konusudur.

Stres Hangi Problemleri Doğurur

Stresin ortaya çıkardığı sorular hakkında bilgi veriliyor. Kalp hastalıkları, bağırsak sorunları gibi pek çok durumun gelişmeye eğilimli olduğunu söyleyebiliriz. Bunlara ek olarak kalp krizi, felç, hiper tansiyon ve buna benzer farklı sıkıntıların da ortaya çıkması söz konusu olacaktır.

‘‘Bağırsakların tükettiğimiz gıdalardaki besin maddelerini emme kabiliyeti de stres nedeniyle azalabilir. Mide ağrısı, şişkinlik hissi, mide bulantısı, ishal veya kabızlık yaşanmasına yol açabilir. Kronik stresin tiroid bezi üzerinde de etkisi vardır. Öncelikle hipofizde tiroid hormonlarının sentezlenmesi emrini veren TSH hormonunu baskılar. Tiroid bezinde sentezlenen T4 hormonundan aktif hormon olan T3'e dönüşümü bloke eder. Hücre içine T3 hormonu yeteri kadar giremez.’’

Profesör Dr. Yeşim Erbil tarafından yapılan açıklamada, aslında stresin son dönemin en büyük hastalığı olduğu açığa çıkıyor. Stres kaynaklı farklı hastalıkların açığa çıkması söz konusu.

Kaynak: Bültenler