Dünyada bilinen ekonomi gazetesi, Türkiye’nin ekonomisi için uyarıda bulundu. Financial Times tarafından yazılan yazıda neler var?

İşte, Financial Times’tan Türkiye ekonomisine uyarı…

Erdoğan’ın Fazla Seçeneği Yok!

XRP'nin Geleceği Uzman Görüşleri ve Fiyat Tahminleri XRP'nin Geleceği Uzman Görüşleri ve Fiyat Tahminleri

Türkiye’nin ekonomi analizleri yapılıyor. Financial Times Türkiye ekonomi analizi ile kritik uyarıyı sundu. Türkiye’nin resesyonda olduğunu söyleyerek;

‘‘Bankalar kredi vermek istemiyor ve iflas eden şirketlerin sayısı artıyor. IMF’ye gitmekten veya kredileri canlandıracak mekanizmadan başka seçenek yok.’’ Şeklinde açıklamaya yer verilmiştir. Gazete tarafından yapılan yorum, aslında Türkiye ekonomisinin güç şekilde ayakta durduğuna ilişkin bir yorum. 

Analist Okan Akın’ın Yorumu

Peki, Türkiye ekonomisi ile ilgili yapılan yoruma ekonomi analistleri ne diyor? Alliance Bernstein Gelişmekte olan Ülkeler Kredi Analisti Okan Akın tarafından yapılan yorum da var. İşte, ekonomistin Türkiye ekonomisi ile ilgili yorumu…

‘‘Aslında IMF'ye kredi almak için değil sadece kredibilitenin yeniden sağlanması için teknik yardım almak için gidilse bütün sorunlar çözülür ancak Erdoğan bunu yapmayacaklarını defalarca söyledi” sözlerine yer veren gazete, “Hükümetin sorunları kendi reform planıyla çözebileceğine inananlar var ancak 2016'daki başarısız darbe girişimi sonrası birçok tecrübeli bürokratın görevden alınması bu seçeneği de ortadan kaldırıyor.” 

Fatih Özay’ın Yorumu

Türkiye ekonomisine yorumlar bitmiyor. Aynı zamanda Analizde Merkez Bankası eski bürokratı ve ekonomist olan Fatih Özay tarafından da yorum yapılıyor. Peki, onun yorumu ne? İşte, Özay’ın sözleri…

“İnşaat, gayrimenkul ve enerji sektörlerinin ciddi döviz borcu var. Ekonomide yeniden büyüme sağlamak için hükümetin özel sektör ve bankaların üzerindeki yükleri hafifletmesi lazım. Bunun için de şirketlerin ve bankaların bilançolarında kur riskini ve riskli kredileri karşılayacak bir mekanizmaya ihtiyaç var. Bu borç, hükümet tarafından bir dereceye kadar veya istekli varsa piyasa tarafından karşılanabilir.” 

Financial Times Gazetesinde faiz oranlarının düşürülmesinin klasik bir seçenek olduğu söylendi. Merkez Bankası için ise uzun bir süre sanki tüm problemlerin başı oymuş gibi davranılması söz konusu oldu. Bununla alakalı Türkiye ekonomisine çözüm ne zaman gelecek merak ediliyor?

Çözüm önerileri ekonomistler tarafından değerlendirilmeye alınmıştır…

Kaynak: Bültenler