Nilüfer'de çevre kirliliğinin geçmişi ele alındı

Nilüfer Kütüphaneleri ve Tarih Vakfı iş birliğiyle gerçekleşen Tarih Buluşmaları, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde tarih severleri buluşturdu.

Düzce Üniversitesi’nden Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar, etkinlikte Bursa’nın su kaynakları ve sanayileşme sürecinin çevreye olan etkilerini tarihsel açıdan ele aldı.

Balaban Salon’da düzenlenen etkinlikte, Evliya Çelebi’nin “sudan ibaret” olarak tanımladığı Bursa’nın Cilimboz, Gökdere ve Namazgah dereleri gibi su kaynaklarına sahip olmasına rağmen 19. yüzyılın sonlarına doğru su temininde yaşanan zorluklar aktarıldı.

Doç. Dr. Yaşayanlar, buharlı makinelerle başlayan mekanizasyon ve artan ipek üretimi sürecinde çevre kirliliğinin ortaya çıkmaya başladığını, Avrupa’dan gelen yatırımcıların da bu kirliliği daha da artırdığını vurguladı.

Bursa Uludağ Yolunda Gençler, Tilkiyi Eliyle Besledi Bursa Uludağ Yolunda Gençler, Tilkiyi Eliyle Besledi

Özellikle dere kenarlarında biriken atıklar, mahallelerin içme suyuna erişimini zorlaştırdı. Ayrıca, sanayi ihtiyaçları doğrultusunda yapılan orman kesimlerinin, Bursa’nın su kaynaklarını ve erozyon riskini olumsuz etkilediği ifade edildi.

Sanayileşmenin ilerleyen yıllarında halkın hijyen bilincinin gelişmediğini belirten Yaşayanlar, 20. yüzyılda modern su arıtma sistemlerinin devreye girdiğini söyledi.

1905’te başlatılan sıhhi su tesisatı projesinin 1909’da tamamlandığını ifade eden Yaşayanlar, bu süreçte Bursa’nın ilk su şebekesinin kurulduğunu da belirtti.

Etkinliğin sonunda Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz, değerli katkılarından dolayı Doç. Dr. Yaşayanlar’a teşekkür etti.

A W327862 02

Editör: Ravza Aslan