Aile ocağı, muhabbet ocağıdır… Sevginin, şefkatin, merhametin buram buram koktuğu ortamdır aile…
“Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takva sahiplerine önder kıl” (Furkan, 25/74) duasında ifade edildiği gibi, mutluluğun fiziksel  güzelliklerle değil; inancı  ve yaşayışıyla iyi ve erdemli bireylerden oluşan bir ortamdır aile..

Bursa Müftülüğü, 'Değerleriyle Güçlü Ailem' Konferansı Gerçekleştirdi Bursa Müftülüğü, 'Değerleriyle Güçlü Ailem' Konferansı Gerçekleştirdi

Çocuklarımız... Gözlerimizin nuru, geleceğimizin ışığı, Rabbimizin emanetleri. İnsan yetiştirmek anne-babaya verilmiş en büyük görev. Dünyanın en zor, en karmaşık işlerinden biri. Molası yok, izni yok, tatili, emekliliği, istifası yok. Çoğu zaman heyecan verici, coşkulu, keyifli ve ödüllendirici..

"İnsan ölünce, üç ameli dışında bütün amellerinin sevabı kesilir: Sadaka-i cariye, kendisinden istifade edilen ilim, arkasından dua eden hayırlı evlat”. Arkamızdan dua edecek-ettirecek, bakide hoş sadalar bırakacak evlatlar nasıl yetiştirmeliyiz sorusuna Yüce Allah, Lokman Sûresi'nde (13-19.ayetlerde) yol gösteriyor. Lokman'ın (as) dilinden çocuğun eğitiminde nelerin öncelenmesi gerektiği şöyle sıralanıyor: Kulluk bilinci; ebeveyne hürmet; vicdan muhasebesi; toplumsal duyarlılık; alçakgönüllülük. Kulluk bilinci en temel öge, o varsa diğerleri de zaten arkasından gelir. Ramazan ayı; getirmiş olduğu diğer bereketlerin yanında çocukların kulluk bilincini kazanmaları, ahlâk eğitimi ve duygusal zekâlarını geliştirmek için en güzel manevî zemini teşkil etmektedir. Oruç, (bilinen ya da yanlış öğretimin aksine ) Allah’ın mükâfatlandırıcı olarak bilinmesini sağlar. 

Çocuk, Allah’ın oruç emriyle istediğinin insanların belli bir süre aç kalması değil açların halini anlaması olduğunu anlamaya başlar ve nimetlere şükür etmeyi de öğrenir. Böylece çocukta hem insanlara merhamet, cömertlik ve yardım etme duygusu gelişir hem de Yaradan’ına kendisini daha yakın hisseder.  “Oruç bir kalkandır; sakın bir kimse oruçlu iken cahillik edip de kem söz söylemesin. Birisi sataşır veya kötü söz söyleyecek olursa “ben oruçluyum” desin” hadisinin gereği olarak orucun ahlakı üzerinde de etkin olacağını fark eder, azalarına da oruç tutturmanın davranışını kazanır. 

Ramazan bir okuldur çocuklara; sabrı öğrendikleri, büyüklerinden sabrı gördükleri bir okul.. Açlığın zorluğu ailesine kendisini ispat etmenin mutluluğu yeter. Oruç tutan çocuk iradesine hâkim olmanın verdiği zafer duygusu ile kendisine güvenini pekiştirir. Büyüklerin oruçları satın aldığı, diş kiralarını biriktirmek, bayram harçlıklarına eklemek sevindirir küçük kalpleri. İftarı, sahuru ve ibadetleriyle ulaşılan manevi lezzetleri ile çocuklar ramazanı severler. Onun, insanları mutlu edici havasını doya doya solurlar.

“Tekne orucu”yla başlayan ve ömrün sonuna kadar giden oruç yükselişi, ramazan maneviyatı, çocuklar için çok önemli, büyükler için özlenesi günlerdir. Geleceğin büyüklerine bu atmosferi tattırmanın tam zamanı.. Bu günün büyükleri haydi iş başına…

Sedanur Sezen / İl Müftü Yardımcısı