Uludağ’ın dünü ve bugünü Osmangazi’de konuşuldu
Osmangazi Belediyesi, Uludağ’ın tarihi ve doğal güzelliklerini daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla “Olimpos’tan Uludağ’a” adlı söyleşiyi düzenledi.
Yoğun ilgi gören etkinlikte, Uludağ Yerel ve Alan Kılavuzu Hasan Ören, Uludağ’ın geçmişten günümüze ismi, ekosistemi ve doğal zenginlikleri hakkında bilgi verdi.
Uludağ’ın İsmi Nasıl Ortaya Çıktı?
Söyleşide Hasan Ören, Osmanlı döneminde Keşiş Dağı olarak anılan Uludağ’ın, Cumhuriyet döneminde 1925 yılında Osman Şevki Bey tarafından "Uludağ" olarak adlandırıldığını belirtti. H
akkı Baha Pars tarafından düzenlenen bir doğa kampında Osman Şevki Bey’in önerisiyle isim değişikliği gündeme gelmiş ve Ankara’ya gönderilen teklif Erkan-ı Harbiye Umumi Reisi Fevzi Çakmak tarafından onaylanarak resmileşmiştir.
Uludağ’ın Ekosistem Zenginliği
Uludağ, yalnızca kış turizmiyle değil, barındırdığı biyolojik çeşitlilikle de dikkat çekiyor. 173 endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Uludağ, Avrupa ölçeğinde nesli tehlike altında olan 54 bitki türüne yaşam alanı sağlıyor.
Ayrıca 145 kuş, 32 memeli, 10 kurbağa ve 30 sürüngen türü Uludağ ekosisteminde bulunuyor.
Tarihi Önemi ve Bakacak Tepesi
Uludağ’ın kuzey yamacındaki Bakacak Tepesi, Osmanlı döneminde Ramazan ayının başlangıcını duyurmak için kullanılmış ve bu nedenle bu adı almıştır. Ayrıca Evliya Çelebi, seyahatnamesinde bu noktadan hayranlıkla bahsetmiştir.
Söyleşinin sonunda, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, katkılarından dolayı Hasan Ören’e teşekkür plaketi takdim etti.