Levi-Strauss’un düşünce mirası Nilüfer’de ele alındı
Bursa’da Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen “Nasıl Yapmışlar?” söyleşi dizisi, bu ay önemli bir düşünürü odağına aldı. Pancar Deposu’nda gerçekleşen etkinlikte, 20. yüzyılın en etkili antropologlarından Claude Lévi-Strauss’un düşünce mirası kapsamlı şekilde ele alındı.
“Özne” kavramına farklı bakış
Söyleşinin yürütücüsü Levent Ünsaldı, Levi-Strauss’un modern felsefenin merkezindeki “özne” anlayışına getirdiği eleştirileri katılımcılarla paylaştı.
Ünsaldı, insanın dünyayı kendi bilinciyle şekillendiren aktif bir varlık olduğu fikrinin, yapısalcı yaklaşımda sorgulandığını belirtti. Bu perspektife göre birey; dil, kültür ve bilinçdışı yapılar gibi kendisinden önce var olan sistemlerin içinde konumlanan bir unsur olarak değerlendiriliyor.
Evrensel yapılar ve kültürel kodlar
Etkinlikte antropolojinin, yerel örneklerden yola çıkarak tüm insanlık için geçerli ortak yapıları ortaya koyma çabası da ele alındı.
Mitler, semboller ve ikili karşıtlıklar üzerinden işleyen bu yapılar, farklı kültürler arasında görünmeyen bağları oluşturuyor. Katılımcılara, kültürel çeşitliliğin arkasında aslında benzer zihinsel işleyişlerin bulunduğu anlatıldı.
Toplumu kuran görünmez ağlar
Söyleşide ayrıca toplumsal yaşamın temelinde yer alan iletişim ve mübadele kavramları da masaya yatırıldı.
Kelimelerin, metaların ve akrabalık ilişkilerinin dolaşımıyla oluşan ağların, toplumları nasıl şekillendirdiği detaylı şekilde aktarıldı. Bu yaklaşım, bireyin değil, onu çevreleyen yapısal sistemlerin belirleyici gücünü ön plana çıkardı.
“İlkel” ve “uygar” ayrımına eleştiri
Levi-Strauss’un en dikkat çeken görüşlerinden biri olan “ilkel” ve “uygar” toplum ayrımına yönelik eleştirisi de söyleşinin önemli başlıkları arasında yer aldı.
Ünsaldı, insan zihninin coğrafya ve kültür fark etmeksizin benzer bir yapısal mantıkla işlediğini vurgulayarak, bu ayrımın bilimsel temelden yoksun olduğunu ifade etti.





