Nilüfer’de şehitlerin hatırası Şehitler Anıtı ve Nilüfer Şehitlik Parkı’nda yaşatılacak
Bursa’nın Nilüfer ilçesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı, anlamlı bir açılışa sahne oldu. Vatan uğruna hayatını kaybeden 103 Nilüferli şehidin adının yer aldığı Şehitler Anıtı ve Nilüfer Şehitlik Parkı, düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Şehit yakınları, gaziler, vatandaşlar ve çok sayıda davetlinin katıldığı törende duygu dolu anlar yaşandı. Anıtta isimleri bulunan şehitlerin tek tek anılmasıyla törenin atmosferi daha da anlamlı hale geldi.
Şehitler için yüzlerce motorcu bir araya geldi
Açılış töreninde Bursa Motorcular Derneği de yüzlerce motosikletlinin katılımıyla şehitlere saygı duruşunda bulundu.
Törene Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve eşi Nuray Özdemir’in yanı sıra milletvekilleri, askeri yetkililer, belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, şehit ve gazi yakınları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Şehit aileleri ve gazilerin de yer aldığı törende, anıtın yalnızca bir yapı değil, şehitlerin hatırasını gelecek kuşaklara taşıyacak bir vefa noktası olması vurgulandı.
“Şehitlerimize olan vefa borcumuzun simgesi”
Açılışta konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, projenin 30 Ağustos Zafer Bayramı gibi anlamlı bir günde hayata geçirilmesinden duyduğu onuru dile getirdi.
Özdemir, anıt sayesinde şehitlerin hatıralarının yaşatılacağını ve hikâyelerinin gelecek nesillere aktarılacağını belirtti. Şehitler Anıtı ve parkın, vatan uğruna hayatını kaybedenlere duyulan vefanın bir simgesi olduğunu ifade etti.
Anıtta yer alan karekodlar sayesinde vatandaşların şehitler hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabileceğini belirten Özdemir, dijital anı defteri uygulamasıyla da ziyaretçilerin duygu ve düşüncelerini paylaşabileceğini söyledi.
Şehitlerin hikâyeleri dijital olarak da yaşatılacak
Şehitler Anıtı’nı farklılaştıran unsurlardan biri de teknolojinin anma kültürüyle buluşturulması oldu. Anıt üzerindeki karekodlar aracılığıyla ziyaretçiler, isimleri bulunan şehitler hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilecek.
Ayrıca dijital anı defteri sayesinde vatandaşlar, şehitlerin hatırasına ilişkin duygu ve düşüncelerini paylaşabilecek. Böylece anıtın yalnızca fiziksel bir anma alanı olarak değil, gelecek nesillerin de kullanabileceği dijital bir hafıza noktası olarak yaşatılması hedefleniyor.
“Hatıralarını yaşatmak hepimizin sorumluluğu”
Anıtın yapımını üstlenen bağışçı Mehmet Baştuğ Çakırcalı da törende yaptığı konuşmada projeye katkı sunmaktan duyduğu gururu dile getirdi.
Bir asker çocuğu olarak bu sorumluluğu üstlenmenin kendisi için ayrı bir anlam taşıdığını belirten Çakırcalı, anıtın asker, polis ve öğretmen başta olmak üzere vatan uğruna hayatını kaybeden tüm kahramanların hatırasına ithaf edildiğini söyledi.
Şehit ailelerinin yaşadığı acının hiçbir sözle doldurulamayacağını ifade eden Çakırcalı, onların hatırasını korumanın ve gelecek nesillere aktarmanın herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
103 şehidin adı tek tek okundu
Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, anıtın yapımına katkı sağlayan Çakırcalı ailesine teşekkür plaketi takdim etti.
Daha sonra Nilüfer Belediyesi din görevlisi Mehmet Çelebi tarafından şehitler için dua okundu. Törenin en duygusal anlarından birinde, anıtta isimleri bulunan 103 şehidin adı tek tek okundu.
Program, protokol üyeleri ve vatandaşların Şehitler Anıtı’na kırmızı karanfiller bırakmasıyla sona erdi. Nilüfer Şehitlik Parkı, bundan böyle hem şehitlerin isimlerini yaşatacak hem de onların fedakârlıklarını gelecek kuşaklara aktaracak bir anma alanı olarak hizmet verecek.
Next





