Nilüfer'de dijitalleşme, katılım ve demokrasiyle buluştu
Nilüfer Kent Konseyi’nin 29’uncu Olağan Genel Kurulu, dijitalleşmenin yalnızca teknolojik bir dönüşüm olmadığını; katılım, temsil ve demokrasiyle birleştiğinde güçlü bir toplumsal değişim yarattığını gözler önüne serdi.
Dijital mahalle seçimlerinden yapay zekâ destekli yönetime uzanan Nilüfer modeli, yerel demokraside Türkiye’ye örnek bir yol haritası sundu.
Dijital çağda toplumsal değişim masaya yatırıldı
Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) gerçekleştirilen genel kurulda, “Dijital Çağda Toplumsal Değişim” başlığı ele alındı.
Genel Kurul Divanı’nda Prof. Dr. Ebru Yalçın, Yasemin Nacar ve Avukat Bilgen Şentürk yer aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından yapılan konuşmalarda, dijitalleşmenin insan odaklı bir yaklaşımla ele alınmasının önemi vurgulandı.
Dijital mahalle seçimleri Türkiye’de ilkti
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Nilüfer Belediyesi’nin dijitalleşme alanında öncü bir rol üstlendiğini belirterek, mahalle komiteleri seçimlerinin Türkiye’de bir ilk olduğunu hatırlattı.
64 mahallede yapılan dijital seçimlerde 1.006 aday yarıştı, 7 bin 713 Nilüferli oy kullandı ve 770 kişi temsil hakkı kazandı. Seçilen temsilcilerin 327’si kadın, 78’i genç ve 28’i engelli bireylerden oluştu.
Bu projenin, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından “Akıllı Şehir” kategorisinde ödüle layık görüldüğünü belirten Özdemir, “Bu ödül Nilüfer Kent Konseyi’nin de ödülüdür” dedi.
“Vatandaşlarımız geride kalmasın”
Katılımı artırmak amacıyla geliştirilen “Nilüfer Her Yerde” mobil uygulamasının 23 bin 553 kişi tarafından kullanıldığını aktaran Özdemir, vatandaşların talep, öneri ve şikâyetlerini bu platform üzerinden iletebildiğini söyledi.
Dijital uçurumu azaltmak için ücretsiz Wi-Fi noktaları oluşturduklarını belirten Özdemir, kırsal mahalleler, kütüphaneler, Misi, Gölyazı ve kültür merkezlerinde bu hizmetin sunulduğunu kaydetti.
Yapay zekâ ile şeffaf ve verimli yönetim
Türkiye’de ilçe belediyeleri arasında ilk Yapay Zekâ Bürosu’nu kurduklarını açıklayan Başkan Özdemir, vatandaş taleplerinin analiz edilerek kent planlamasına katkı sağlandığını ifade etti.
“İç denetim robotu” ile denetim süreçlerinin daha şeffaf, hızlı ve verimli hale geldiğini söyleyen Özdemir; çok dilli chatbot, yapay zekâ destekli doküman yönetimi ve 7/24 hizmet verecek sistemlerin de hayata geçirileceğini açıkladı.
İnsanı merkeze alan dijital dönüşüm
Dijitalleşmenin insanla birlikte anlam kazandığını vurgulayan Özdemir, belediye çalışanlarına yapay zekâ eğitimleri verildiğini, çocuklar ve gençler için kodlama atölyeleri düzenlendiğini söyledi.
“Herkesin sesinin yansıdığı, kimsenin kendini öteki hissetmediği bir Nilüfer istiyoruz” diyen Özdemir, kent konseyinin bu süreçte en büyük güçleri olduğunu ifade etti.
Ortak akıl ve gönüllü katılım
Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Doç. Dr. Elifhan Köse Çal, son 6 ayda 2 bin 490 gönüllüyle bir araya geldiklerini, yüzlerce toplantı ve etkinlik gerçekleştirdiklerini belirtti.
Genel kurulda ayrıca, mazeretsiz şekilde toplantılara katılmayan yürütme kurulu üyelerine yönelik düzenleme oy çokluğuyla kabul edildi.
Dijital çağda toplumsal dönüşüm söyleşisi
Programın sonunda düzenlenen söyleşide, sosyolog ve yazar Can Kozanoğlu, basın sektörünün matbaa döneminden dijital çağa uzanan dönüşümünü anlattı.
Dijitalleşmenin sunduğu özgürlüklerin yanında yarattığı kaygılara da dikkat çeken Kozanoğlu, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Nilüfer’de ortaya konan bu model, dijitalleşmenin demokrasiyle buluştuğunda nasıl güçlü bir yerel yönetime dönüşebileceğini bir kez daha gösterdi.




