Türkiye’nin ilk ve tek leylek köyü olma unvanına sahip Karacabey’e bağlı Eskikaraağaç’ta, geleneksel bahar temizliği yapıldı. Yuvalar, leyleklerin gelmesini bekliyor.

Karacabey’e bağlı Eskikaraağaç, Türkiye’nin ilk ve tek leylek köyü unvanıyla önemli bir göreve hizmet etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz gün, belediye ekipleri tarafından yapılan bahar temizliği sonrası, yuvaları leylekleri ağırlamak üzere hazır hale getirildi.

Doğa dostu ekipler tarafından, merdivenli araç yardımıyla çıkılarak özenle temizlenen yuvalardan, leyleklere zarar verme olasılığı bulunan materyallerin de yuvadan çıkarılması sağlandı. Geçen seneden itibaren yürütülen bu temizlik, yumurtalarından çıkan leyleklerin ip ve misinalara takılarak zarar görme veya ölme olasılıklarına mani oluyor.

“Bursa'nın parlayan yıldızı farkındalık ve koruma çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.”

Avrupa Leylek Köyleri Birliği içinde ülkemizi temsil etme gurunu yaşayan Eskikaraağaç Mahallesi, örnek çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Leyleklerin yuva yapmak için taşıdıkları zararlı cisimler, yumurtadan çıkacak yavrulara zarar vermemesi açısından, gerçekleştirilen bahar temizliğiyle temizlendi. İlk olarak geçen sene başlanan bahar temizliği etkinliği, bu senede de tekrarlanıp, Bursa’nın duyarlı doğa dostu kent olma özelliği vurgulandı.

Başkan Alinur Aktaş: Gayret ve samimiyetle yola devam Başkan Alinur Aktaş: Gayret ve samimiyetle yola devam

“Diğer şehirlere örnek oluyor.”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan; “Maalesef, dere ve göl bölgesinde atıl halde olan olta artıkları, ağ ve misina, naylon ve plastik benzeri ürünler, leylek ve benzeri kuşlarca yuva malzemesi sanılarak kullanılıyor. Bu durum, yavruların zarar görmesi veya ölmesiyle sonuçlanıyor. Konuyla ilgili olarak, başta leylek köyümüz olmak üzere, etrafta bulunan bölgelerde de gerekli bilgilerin edinilmesi çalışmaları düzenledik. Bunun yanı sıra, ekiplerimizle yuvalarda temizlik işlemi gerçekleştirerek, söz konusu riski en aza indirdik. Uygulamamızı 2 yıldır sürdürüyoruz. Önümüzdeki senelerde de bahar temizliklerine devam edeceğiz. Diğer şehirlerimizin de bu uygularımızı örnek almasını diliyorum.'' dedi.

Yuva temizliği yapmak üzere merdivenle direklere tırmanan ekipler, leylek yuvalarının altlarına serçe vb. küçük kuşlar için, hazırlanan ahşap kuş yuvalarını elektrik hatları arasına belirlenen yerlere yerleştirdi. Bu şekilde, küçük kuşların elektrik telleri arasında yuva yapıp, yangın çıkma riski de ortadan kaldırılmış oldu.

Kaynak: İHA