Kuyumcular, Türkiye genelinde giderek yaygınlaşmaya başlayan sahte altın vakalarından bahsederek, mağduriyetlerini bildirdi.

Son yıllarda sıklıkla rastlanmaya başlanan sahte altın olayları Samsunlu kuyumcuları da isyan ettirdi. Konuyla ilgili şikâyetlerini dile getiren Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, kentte her hafta içinde en az 10 sahte altın vakasıyla karşılaştıklarını söyledi.

“Sahte altını aslından ayırt etmek için kesmek gerekiyor.”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman; “Kuyumculuk sektörü uzun süredir sahte altınla mücadele ediyor. Samsunumuzda da sıklıkla karşılaşır hale geldiğimiz bir durum. Daha önceleri Doğu ve Güneydoğu'dan 22 ayar sahte altın takılar gelir ve bize sıkıntı yaratırdı. Şimdilerde 22 ayar bilezik, darphanenin üretmekle yetkili olduğu sikke altınlar ve rafinerilerin ürettiği gram altında sahtelik tespit ediliyor. Bu durum sadece Samsun’da değil, ülkemizin büyük kesiminde yaşanan bir sorundur. Dolandırıcılar, gümüşün dışını boyayarak altın süsü veriyor veya altın sikkenin içini oyarak farklı madenlerle dolduruyorlar. Rafinerilerin ürettiği gram altınlar ise vakumlu kaplar içerisinde geliyor. Vatandaşlar bu altınları içini açmadan alıyor. Bu sebeplerden ötürü, şu an piyasada hangi miktarlarda sahte altın olduğundan haberdar değiliz. Bizlerde vakumlu kapların içinde satın alıyoruz. Sahte altınları aslından ayırmak zor ama imkânsız değildir. Söz konusu altınların mihenk taşı ve asitli sular sayesinde ayarlarını görebiliyoruz. Fakat bahsettiğimiz dışı altın, içi farklı madenden yapılan altınları ayırmak için kesme işlemi şarttır. Aksi takdirde ayırt etmek oldukça zordur.” dedi.

“Türkiye genelinde bataklığa dönüşen bu soruna çözüm üretilmesi gerekiyor.”

Bursa PERDER’de Haşim KILIÇ yeniden Başkan Bursa PERDER’de Haşim KILIÇ yeniden Başkan

Sahte altın olaylarıyla ilgili yaptığı açıklamalara devam eden Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, şu şekilde devam etti. “Kentimizde her hafta ortalama olarak 10 defa sahte altın vakası yaşanmaktadır. Yaşanan olaylarda tespit ettiğimiz dolandırıcıları emniyete teslim ediyoruz. Fakat bazen, kuyumcu esnafımız aldıkları altının sahte olduğunu ilerleyen zamanlarda fark ediyorlar. Piyasada dolaşan sahte altınlar, belli ki bir yerlerde üretiliyor. Söz konusu bataklığın kurutulması ve köklü çözümler bulunması lazım. Lütfen yetkililerimiz, konuyla ilgili girişimlerde bulunsunlar.” Dedi.

Kaynak: Bültenler