Kick boksçu "kaz tüyü" topluyor ihraç ediyor yorgan yapıyor

Bir zamanlar Almanya’da döner üreticisi ve kick boks sporcusu olan Ufuk Güner (60), şimdi Türkiye’nin doğusunda, Kars’ta girişimcilik öyküsüyle dikkat çekiyor.

48 yıl önce Almanya’ya göç eden Güner, orada kurduğu döner fabrikasıyla markasını Avrupa pazarında duyurmuştu. Ancak 2018'de memleketine dönüş yaptığında, yepyeni ve sıra dışı bir işe adım attı: kaz tüyü üretimi.

Başlangıçta küçük bir atölyede el yordamıyla işe koyulan Güner, karşılaştığı tüm zorluklara rağmen yılmadı. Kuş gribi gerekçesiyle ilk başta ruhsat alamasa da Tarım ve Orman Bakanlığı’na bizzat giderek işin potansiyelini anlattı, gerekli izinleri almayı başardı.

Almanya’da gördüğü bir fabrikanın teknolojisini Türkiye’ye taşıyan Güner, kaz tüyü kurutma makinesini Adana’da özel olarak yaptırdı. Tüyleri içeri çekip kurutan ve kuru hâliyle dışarı veren bu makine, üretimin temelini oluşturdu.

Kaz tüyü işinde 1,5 yıl sonra Dilek Sarı ile ortaklık kuran Güner, 2022’de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) başvurdu.

TKDK’den aldığı 140 bin avroluk hibe desteğin yanı sıra 800 bin avroluk yatırımla fabrikasını büyüttü. Artık sadece Kars ve Ardahan’dan değil; Ankara, Afyonkarahisar, Kırşehir ve Nevşehir gibi şehirlerden de tonlarca kaz tüyü temin ediliyor.

Topladığı tüylerin büyük kısmını çerçilerin köylerden tabak, çanak gibi ürünlerle takas yoluyla topladığı bir ağ üzerinden alıyor. İlk zamanlar sadece birkaç tonla başlayan üretim, bugün yıllık 80 ton işleme kapasitesine ulaştı.

Uludağ İçecek, EuroLeague Final Four’a damga vurdu
Uludağ İçecek, EuroLeague Final Four’a damga vurdu
İçeriği Görüntüle

Kaz tüylerinden ayda yaklaşık bin yorgan ürettiklerini belirten Güner, ürünlerinin hem iç piyasaya hem de Sırbistan ve Rusya’ya ihracat için hazır olduğunu söyledi. Ayrıca, üretimde kullanılan mikrojel dolgulu ve %100 kaz tüyü yorganlar da mevcut.

Güner’in kurduğu fabrikada şu an 14 kadın istihdam ediliyor. Almanya’dan gelen uzmanlar çalışanlara Avrupa Birliği standartlarında eğitim veriyor.

Üretimin zorluğuna da değinen Güner, "50 kilogram tüyü temizlemek için 5 ton su kullanıyoruz. Bu iş hem hijyen hem de sabır ister" diyor.

Her kazdan yalnızca 140-150 gram tüy elde edildiğini ifade eden Güner, Türkiye’deki potansiyelin çok yüksek olduğunu söylüyor: “Sadece Kars ve Ardahan’da yaklaşık 700 bin kaz var. Bu işi doğru yönlendirirsek, çok daha büyük bir sektöre dönüşebilir.”

Kaz tüyü yorganlara olan talebin artmasını arzulayan Güner, “İhracat yapmasam bile yorganları kendim kullanırım, o kadar kaliteli ve sağlıklı” diyerek ürünlerine olan güvenini dile getiriyor.

Editör: Ravza Aslan