Karacabey'de afetlere karşı güç birliği

Karacabey Yolunda Korkutan Yangın Paniği
Karacabey Yolunda Korkutan Yangın Paniği
İçeriği Görüntüle

Bursa’nın Karacabey ilçesinde, afetlere karşı dirençli şehirler oluşturmak amacıyla önemli bir çalışma gerçekleştirildi. Karacabey Belediyesi ile Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) iş birliğinde düzenlenen “İlçe Odaklı Afet Risk Azaltma Çalıştayı”, kamu kurumları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarını aynı masa etrafında buluşturdu.

Atatürk Kültür Parkı Ergün Koç Kültür Merkezi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştayda, ilçenin afet riskleri çok yönlü şekilde ele alındı. Deprem, sel, taşkın, iklim değişikliği ve endüstriyel riskler başta olmak üzere birçok başlık altında mevcut durum analiz edildi ve çözüm önerileri tartışıldı.

Deprem ve İklim Riskleri Masada

Çalıştayın en önemli gündem maddelerinden biri deprem riski oldu. Karacabey’in zemin yapısı, aktif fay hatlarına yakınlığı ve hızlı yapılaşma süreçleri detaylı şekilde değerlendirildi. Uzmanlar, zemin etütlerinin daha sıkı denetlenmesi ve deprem izleme istasyonlarının artırılması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.

Ayrıca ilçedeki kırılgan bölgeler ve ulaşım hatları da risk analizi kapsamında ele alındı. Gelecekteki yerleşim planlamalarında daha güvenli zeminlerin tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.

İklim değişikliği başlığında ise taşkın riski, kıyı fırtınaları, kuraklık ve tarımsal üretime yönelik tehditler öne çıktı. Karacabey’in çok havzalı yapısı nedeniyle farklı afet türlerine açık olduğu belirtilerek, hazırlık çalışmalarının güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

15 Eylem ve 7 Performans Göstergesi Belirlendi

Çalıştay kapsamında İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çerçevesinde önemli kararlar alındı. Yerel yönetimlerin sürece daha güçlü entegrasyonu hedeflenirken, 15 öncelikli eylem ve 7 performans göstergesi üzerinde ortak mutabakata varıldı.

Bu kapsamda afet öncesi hazırlık süreçlerinin güçlendirilmesi, kurumlar arası koordinasyonun artırılması ve toplumda afet bilincinin yaygınlaştırılması öncelikli hedefler arasında yer aldı.

“Afetlere Dirençli Şehirler Zorunluluk”

Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, yaptığı konuşmada afet risklerinin azaltılmasının yalnızca kurumların değil tüm toplumun ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı. Deprem gerçeğinin göz ardı edilemeyeceğini belirten Karabatı, güvenli yapılaşma ve bilimsel planlamanın önemine dikkat çekti.

Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun ise afet yönetiminin sadece kriz anlarına odaklanmaması gerektiğini, asıl önemli olanın riskleri önceden tespit etmek olduğunu ifade etti.

AFAD Bursa İl Müdürü Mehmet Buldan da afet öncesi hazırlıkların can ve mal kayıplarını ciddi oranda azaltacağını belirterek çalıştayın önemine dikkat çekti.

Daha Güvenli Bir Karacabey Hedefi

Gün boyu süren oturumlarda uzmanlar tarafından yapılan sunumların ardından oluşturulan çalışma masalarında ilçenin risk haritası çıkarıldı. Elde edilen verilerin Bursa genelindeki afet planlamalarına katkı sunması bekleniyor.

Çalıştay sonunda ortaya çıkan önerilerle Karacabey’in depremden sele, iklim değişikliğinden endüstriyel risklere kadar birçok alanda daha dirençli bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor.

Muhabir: Ravza Aslan