2018 yılının ortalarından beridir ekonomide dengeleme dönemi etkili oluyor. 2019 yılının ilk yarısına yaklaşırken, yeniden dengeleme dönemi başladı.

AYD Başkanı tarafından ekonomide dengeleme dönemi gündeme geldi…

Turizm Yatırım Forumu 2023 İstanbul'da düzenlendi Turizm Yatırım Forumu 2023 İstanbul'da düzenlendi

‘‘Ülkemiz Bu Sıkıntıları En Kısa Sürede Atlatacak’’

Ekonomide dengeleme dönemi yeniden gündemde. AYD Başkanı Hulusi Belgü tarafından yapılan açıklama; ‘‘Türkiye ekonomisi güçlü bir ekonomi. Doğal kaynakları, insan gücü ve yatırım potansiyeli ile ülkemiz bu sıkıntılı dönemi de en kısa zamanda atlatarak 2023 hedeflerine hızla ilerleyecektir.’’

AVM yatırımları;

Modern AVM’ geçmişimiz 30 yılı aşkın bir zaman dilimine dayanıyor. Belgü tarafından bu yatırımlar şu sözler ile açıklanıyor. ‘‘Modern alışveriş merkezi (AVM) geçmişi 30 yıl öncesine dayanan Türkiye'de bu alana yapılan yatırımların büyüklüğü 58 milyar dolara ulaştı. Bu tutarın yüzde 17 gibi önemli bir kısmı ise yabancı yatırımcılardan geldi. Yani ülkemize doğrudan giren yabancı sermayenin yüzde 12'lik bölümünü AVM yatırımları oluşturdu. Özellikle dövizin hızlı artış kaydettiği dönemlerde AVM yatırımcısı döviz borçlu olmasına rağmen kur sabitleyerek ya da indirim uygulayarak kiracısının zor dönemleri atlatmasına yardımcı oldu.’’ Şeklinde konuştu.

Yeniden Dengeleme

Belgü tarafından Türkiye ekonomisi hakkında yeniden bir dengeleme dönemine girildiği bildirildi. ‘‘Enflasyon hedeflenen oranların üzerinde artarken ekonomimiz son çeyrekte yüzde 3 daraldı. AVM perakende ciroları 2018'i enflasyonla eşdeğer büyüme ile kapatmış olsa da ocakta enflasyonun altında cirolara ulaştı. Türkiye ekonomisi güçlü bir ekonomi. Seçim atmosferine girdiğimiz bir ortamda yatırım süreçlerinde duraksamayı normal karşılayabiliriz. Seçim sonrasında yatırımların hız kazanması, üretim ve istihdam önlemleri ile dengeleme sürecinin hız kazanacağını ve 2019 yılı sonunda yeniden büyüme rakamlarına ulaşacağımızı umut ediyoruz.’’

Doğal kaynaklar ve buna benzer pek çok hususta ülkenin dengeleme politikası ile gelişmeye kaldığı yerden devam etmesi bekleniyor. ‘‘2023 hedeflerimize hızla ilerliyoruz.’’Sözlerini de ekleyen Belgü, ülkenin ekonomi politikaları ile alakalı başarılı bir ilerleme kaydedilmesini bekliyor. Türkiye ekonomisinde politika dengeleme politikası olarak bir süre daha devam edecek gibi görülüyor. Sonrasında ilerleme kapsamında ivme alması için gereken yapılacaktır.

Kaynak:Bültenler