Ayakta, dizde, kalçada ve belin alt bölgesinde ağrılara sebep olan düztaban rahatsızlığı, hareketlerde zorluğa neden olmasının yanı sıra, zaman içinde vücudun yıpranmasına yol açar. Tüm bunların sonucunda ise tendonlarda ödem oluşması, iltihap ve yırtık gelişmesi bile görülebilir. Yeterli derecede yapılamayan ayak hareketleri, giderek artar.

Yalova'da hayırsever tarafından yaptırılan sağlık merkezi açıldı Yalova'da hayırsever tarafından yaptırılan sağlık merkezi açıldı

“Doğuştan gelen düztabanlık”

Bu rahatsızlığı doğuştan yaşayan kimselerde, görülen belirtilerin tümü daha ağır şekilde kendini gösterir. Kas dengesizlikleri, kireçlenme yaratırken, kişinin günlük yaşamına devam edebilmesi oldukça güçleşir. Normal bir ayak tabanında görülen çok sayıda bulunan bağlar ve eğim, belli bir açı içinde seyreder. Düztabanlarda ise açı kaybolur ve ayak adeta yere yapışır şekilde durur.

“Düztabanlık tedavisi nasıl yapılır?”

Öncelik olarak, düztaban şikâyeti bulunan kişiye özel tabanlık yardımıyla destek sağlanır. Ağrıların kalıcı olduğu hallerde ise cerrahi müdahale gerekir. Normal insan dizleri, bacak ve uyluk kemikleri arasında ortalama 7 derece dışa bir açıyla bulunmaktadır. Ayakaltında yürümeyi kolaylaştıran bir oyuk vardır. Söz konusu oyuğun yok olması veya azalmasıyla birlikte, düztabanlık meydana gelir. Bunu dizlerde açının bozulması, kireçlenme, kalça ve bel kısımlarında dizilim bozuklukları takip eder. Tüm bunların ışığında düztabanlık, ciddiyetle ele alınması gereken bir rahatsızlık kabul edilir.

Bu kişilere, çeşitli teknikler yardımıyla cerrahi müdahale gerçekleştirilebilir. Bu tekniklerden biri olarak kabul gören “Artroeresis”  tekniğinde, arka ayakta bulunması gereken boşluk kısmına bir implant yerleştirilir. Basit anlatımla, ayağa ameliyat yoluyla tabanlık konur. Böylelikle, ayağın normal hareket edebilmesi sağlanır.

Rahatsızlığın ileri vakalarında ise, tendon transferi, arka ayak kemiği kaydırma yöntemi, dış kolon uzatma ameliyatı gibi tekniklere başvurulur.

Düztabanlığın en ileri boyutu kabul edilen sert düztabanlıkta, ayak hareketleri kaybolur, kireçlenme ve ağrı şiddetlenir. Bu durumlarda ayağın normal şekilde basabilmesinin sağlanabilmesi için, orta-arka ayak doldurulması ameliyatı yapılabilir. Tedavi sonucunda hastalara lastik tabana sahip, şok emici ayakkabılar giymeleri önerilir.

Uzmanlar, benzer şikâyetlerden yakınan kimseleri, belirtiler artmadan, bir uzman hekime danışmaları yönünde uyarmaktadır.