Adana'da depremin ardından spor salonunun oyun alanına dönüştürüldüğü öğrenci yurdunda konaklayan ailelerin çocuklarına "asrın felaketi"ni unutabilmeleri için psikososyal destek veriliyor.

2023_Subat -2_20230217_2_57419054_85946383

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Kayseri, Isparta, Kütahya'da görevli psikolojik danışmanlar, yurtta barınan ailelerin çocukları için kente geldi.

2023_Subat -2_20230217_2_57419054_85946400

Ekiplerce oyun alanına dönüştürülen yurdun spor salonunda çocuklara psikososyal destek verilmeye başlandı. Çeşitli etkinliklerin düzenlendiği tesisteki çocuklar resim yapıp oyunlar oynayarak eğleniyor. Psikososyal desteklerle çocuklarda depremin neden olduğu travmanın izleri silinmeye çalışılıyor.

thumbs_b_c_84084a6fe6f003c80ad6845aaa348bbf

Oyun iyileştiriyor

Gönüllü psikolojik danışmanlardan Zeynep Kaya, depremlerin ilk gününden itibaren afetzedeler için sahaya çıktıklarını söyledi. Çocukların bu süreçte yaşadıklarını unutmakta zorlandığını vurgulayan Kaya, "Sürece uyum sağlamaları için yardımcı oluyoruz. Bir çocuğumuz hiç uyumuyordu. Oyuna başladığımız ilk gecenin ardından aile yanımıza gelerek çocuğunun uyuduğunu söyledi. Oyun iyileştiriyor. Çocuklara dokunmaktan çok hoşlanıyoruz. Onlar da bu dokunuşla beraber iyileşiyorlar. Günde 30 çocukla yakından ilgileniyoruz."

Kayseri'den gelen Emine Bayhan da psikososyal dokunuşların içinde olduğu etkinlikler düzenlemeye çalıştıklarını dile getirdi.

Gazze'deki İsrail Saldırısında 107 Filistinli Öldü Gazze'deki İsrail Saldırısında 107 Filistinli Öldü

Isparta'dan gelerek psikososyal destek ekibine katılan Süleyman Kurnaz, çocukların normal yaşama uyum sürecini hızlandırmaya çalıştıklarını aktardı. Etkinliklerin olumlu yansımalarını gördüklerini bildiren Kurnaz, şunları söyledi:

"Çocuklarımızın yaşadıkları bu travma ve stresten biraz olsun uzaklaşmaları adına uyum sağlayıcı etkinlikler düzenliyoruz. Çocuklarımıza çok yararlı olduğunu düşünüyoruz. Burada normal hayattan kopup çocukluklarını yaşayabiliyorlar, eğleniyorlar. Çocuklarımızı günlük rutinlerine döndürmek ve yüzlerini güldürmek üzerine çalışmalar yapıyoruz. Aramızda göçük altından çıkarılan çocuklarımız da var. Tedirgin ve panik havasındalardı. Bazı veliler çocuklarının çok rahat uyuyamadığını, biz geldikten sonra yaşadıklarını biraz daha unuttuklarını ve normal hayata daha rahat bakmaya başladıklarını söylüyorlar."