Osmanlı devrinde ramazan ayının uygulamalarından olan zenginlerin yoksulların esnafa olan borçlarını ödemesi usulüne dayanan "zimem defteri" geleneği İnegöl'de gençler tarafından yaşatılıyor.

Bursa İnegöl'e bağlı Turgutalp Mahallesi'nde bulunan bir bir bakkala giren iki genç "zimem defteri" geleneğini yaşatmak için sıkıntıda olduğu için borcunu ödeyemeyen müşteri olup olmadığını sordu.

Bursa'da Yeni Yıl İle Birlikte Tüp Fiyatlarına Zam! Bursa'da Yeni Yıl İle Birlikte Tüp Fiyatlarına Zam!

Sorulan soru karşısında şaşıran iş yeri sahibi İsmail Cabir, kayıtlarına baktığında zor durumda olan bir müşterisinin 620 lira borcu olduğunu belirtti. İş yeri sahibine 500 lira veren ve geri kalan parayı tamamlamaya gayret eden gençlere iş yeri sahibi de destek olarak kalan miktarı da kendisinin sildiğini söyledi.

İş yerinde yaşanan o anlar cep telefonuyla görüntülenerek, sosyal medyada çok sayıda kişi tarafından beğenilip paylaşıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Bakkal İsmail Cabir, 21 yıldır İnegöl'de esnaflık yaptığını ve yaşanan bu hadisenin kendisini duygulandırdığını belirtti.

Gençlerin Osmanlı Döneminden kalma bir geleneği yeniden canlandırıldığını söyleyen Cabir şu ifadeleri kullandı,

Gençlerden biri, 'Burada mağdur olan, borcunu ödeyemeyen bir kimse var mı' diye sorduğunu belirten esnaf, "Söyledim, rakamı bize takdim edip gitti" dedi.

Bu devirde, böyle bir olaya vesile oldukları için bu gençlere teşekkür eden Cabir, " İnsan bir tuhaf oluyor. Bu devirde böylesi kaldı mı dedim. Borcu olan arkadaşımızın borcu 620 liraydı. Arkadaş önce 500'ü çıkardı, üstünü de tamamlarken ona, '500'ü bırak, böyle bir şey yaptın sen, 120 lirayı da biz sildik' dedim. O şekilde kapattık arkadaşın hesabını" dedi.

Haber: Murat ASLAN