BTÜ’nün tıbbi buluşuna uluslararası patent
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), bilimsel başarısını bir kez daha uluslararası arenaya taşıdı.
BTÜ’lü akademisyenlerin, arı ekmeği kullanarak geliştirdiği yenilikçi biyomalzeme buluşu, Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından tescillenerek dünya çapında patent aldı. Bu başarıyla BTÜ'nün uluslararası patent sayısı 3'e yükseldi.
Mühendislik ve sağlık bilimlerinin iş birliğiyle geliştirilen bu çığır açıcı buluşun tam adı: "Arı Ekmeği Vasıtasıyla Antimikrobiyal Aktivitesi Geliştirilmiş Polimer Biyokompozitler ve Bunların Üretim Yöntemi." Geliştirilen biyokompozit nanolif malzeme, özellikle sağlık sektöründe, başta yara bakım ürünleri olmak üzere pek çok alanda kullanılabilecek potansiyele sahip.
Yapay damarlar, doku destek materyalleri, protezler ve açık yara tedavisinde lokal uygulama imkânı sunan bu malzeme; ayrıca bağışıklık sistemi dengesini sağlamada da umut vadediyor.
Özellikle immünosüpressif tedavi gören ya da organ nakli geçiren hastalar için destekleyici bir hammadde olma özelliği taşıyor.
Buluş, BTÜ Gıda Mühendisliği’nden Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar, Biyomühendislik’ten Doç. Dr. Gökçe Taner, Polimer Malzeme Mühendisliği’nden Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Faruk Toktaş tarafından ortaklaşa geliştirildi.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, elde edilen başarıyı üniversitenin vizyonuna bağlayarak, “Akademisyenlerimizin bilimsel birikimlerini sadece teoride değil, somut ve topluma katkı sunacak ürünlere dönüştürmeleri, üniversitemiz adına büyük bir gurur kaynağıdır. Bu başarı, BTÜ’nün araştırma ve inovasyon odaklı bir üniversite olduğunun güçlü bir göstergesidir,” dedi.
Daha önce depremde zemindeki sıvılaşmayı önleyen yapı malzemesi ve lif kompozisyon analizi üzerine iki farklı buluş da küresel patent alarak BTÜ’nün bilimsel mirasına kazandırılmıştı.
Arı ekmeği temelli biyokompozit ise bu başarı zincirine tıbbi ve biyomühendislik alanlarında yeni bir halka eklemiş oldu.