Almanya'nın ihracatı küresel ekonomideki durgunlukla gerilemeye devam etti

Türkiye ve Katar: Bölgesel ittifakın yükselişi Türkiye ve Katar: Bölgesel ittifakın yükselişi

Bu verilere göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, Ağustos'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 düşüş beklenirken, yüzde 1,2 azalarak 127,9 milyar euro oldu.

Ağustos ayında ithalat ise yüzde 0,4 azalarak 111,4 milyar euro'ya geriledi.

Bunun sonucunda Almanya'nın mevsimsel etkilere bağlı olmayan dış ticaret fazlası 16,6 milyar euro olarak gerçekleşti. Ağustos 2022'de bu fazla 2 milyar euro olarak kaydedilmişti.

İhracatta yaşanan düşüş, özellikle Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik gönderilen mallarda etkili oldu. Almanya'nın Ağustos ayı ihracatının 48,8 milyar eurosu AB ülkelerine yapıldı. Temmuz ayına göre AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 2,6 düşerken, AB'den yapılan ithalat yüzde 3,2 arttı.

Destatis verilerine göre, Almanya'nın en büyük ticaret ortağı Çin'e ihracatı artış gösterdi ve yüzde 1,2 artarak 8,4 milyar euro oldu. Ancak ABD'ye yapılan ihracat yüzde 1,3 düşerek 13,3 milyar euro'ya indi ve Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 0,5 azalarak 700 milyon euro'ya geriledi. Rusya'dan yapılan ithalat ise yüzde 23,4 azalarak 200 milyon euro'ya düştü.

Almanya'nın Ocak-Ağustos dönemindeki toplam ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 artarak 1 trilyon 50 milyar euro oldu.

Uzmanlara göre, Almanya'nın ünlü "Made in Germany" ürünlerine olan dış talebin azalması, ülkenin ikinci yarıda resesyona girebileceği riskini artırıyor.

ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte resesyona girebileceği olasılığının hala yüksek olduğunu belirtti. Ticaretin artık Alman ekonomisinin güçlü büyüme itici gücü olmadığını, aksine bir engel olduğunu vurguladı.

Son yıllarda yaşanan COVID-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi krizler, Alman ekonomisinin zayıf noktalarını ortaya çıkarırken, birçok ülkenin Almanya'dan ithal ettiği ürünleri daha fazla üretebilmesi ve yüksek enflasyonla artan faizler, Alman ekonomisinin büyümesini daha da zorlaştırıyor.

Küresel büyümenin yavaşlaması, sanayi üretimindeki düşüş ve tüketicilerin yükselen enflasyonla başa çıkma çabaları, Alman ekonomisini olumsuz etkileyen diğer faktörler olarak öne çıkıyor.