Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler ile Berlin’de gerçekleştirdiği basın toplantısında, Kovid-19 salgınındaki duruma dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

thumbs_b_c_cfc8005cf90dfb992cbe5625cc94b9df

Türkiye ve Katar: Bölgesel ittifakın yükselişi Türkiye ve Katar: Bölgesel ittifakın yükselişi

Son 4 haftada, haftalık 100 bin kişide görülen vaka sayısı 5 kat arttığını, bunun sonucunda hastanelere başvuran, yoğun bakımlarda kalan ve yaşamını yitiren sayılarının arttığını söyledi.

Ülkedeki söz konusu artışın ve hastanedeki doluluk oranları bölgeler arasında farklılıklar gösterdiğine dikkati çekerek, “Ulusal bir acil durumda olduğumuz açıktır.”

Bu artış hızını kırmak için devletin kararlı hareket etmesi gerektiğini, bu konuda dün Başbakan Angela Merkel’in eyaletlerin başbakanlarıyla yaptığı toplantıda ve Federal Meclis’te tedbirlerin alındığını anımsattı.

Hastanelerin yoğun bakım ünitelerindeki kapasitenin dolması durumunda hastaların başka bölgelere gönderilmesi gerekli olacağı uyarısında bulundu.

Almanya’yı yonca yaprağı şeklinde 5 bölgeye ayırdıklarını ve hastanelerin kapasitesinin sınıra dayandığı durumlarda hastaların bu bölgeler içinde gönderildiğini, "İlk defa sadece yonca yaprağı şeklindeki bölgeler içinde değil, büyük çapta bölgelerin sınırlarının dışına hastaları göndereceğimiz duruma geleceğiz. Muhtemelen komşu ülkelere. Bu konuda hükümet ile eyaletler arasında koordinasyon içindeyiz."

Almanya’da 15 yoğun bakım yatağına sahip olan çok az yoğun bakım bölümü bulunduğu, "Yoğun bakımda yüzde 10 boş yer bulunduğu söylediğinde bu, kulağa çok gibi geliyor.

10 yatağın yüzde 10’u boş olduğunda bir yataklık yer var. Beyin kanaması, kalp krizi ya da beklenmedik bir durum olduğunda durum zorlaşacak."

Riskli hastaların erkenden başka yere gönderilmesi önem taşıdığını ve hastaların solunum cihazına bağlandıktan sonra sevkinin daha zahmetli olduğunu söyledi.

Aşılama yeterli değil

Salgında aşılanmanın önemli olduğunu ve gelecek dönemde aşı kampanyasının hızlandırılacağını, "Gerçek şu ki aşı yapılması, hatırlatma aşıları kısa vadede (salgındaki) bu dalgayı kırmaya yetmeyecek. Bunu başarmak için daha çok şeye ihtiyacımız var. Tedbirlere, temasların kısıtlanmasına ihtiyaç duyuyoruz."

Ulusal bir acil durumdayız, şimdi acil frenini çekmemiz gerekiyor

RKI Başkanı Lothar Wieler de salgında daha sert tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, virüsün yayılmasını önlemek için daha sert temas yasakların getirilmesini talep etti.

Ülkenin birçok bölgesindeki hastanelerin kapasitelerinin sınırına geldiğini, "Buralarda artık tıbbi bakım kısmen garanti edilmemektedir."

Durumun ciddi olduğunu ve Almanya genelinde vakaların giderek arttığını, "Bu, ulusal bir acil durum. Şimdi acil frenini çekmemiz gerekiyor."

Aşılanmanın önemli olduğunu, aşılananların daha az hastalandığını ve daha az hastaneye yattığını sözlerine ekledi.

Almanya’da aşı kampanyasında salgının başlangıcından beri 58,5 milyon kişiye Kovid-19 aşısının ilk dozu, 56,4 milyon kişiye ikinci dozu uygulandı. 5,2 milyon kişiye hatırlatma dozu olarak adlandırılan üçüncü doz aşı yapıldı.

Ülkede Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı son 24 saat içinde 52 bin 970 arttı. Böylelikle toplam vaka sayısı 5 milyon 248 bin 291'e yükseldi.

Son 24 saat içinde Kovid-19'dan 201 kişinin yaşamını yitirmesiyle can kaybı 98 bin 739'a çıktı.

Haftalık 100 bin kişide görülen yeni vaka sayısı 340,7 olarak kaydedildi.

Aktif Kovid-19 vakaların sayısı 28 bin artarak 561 bin 400’e yükseldi.