Alışveriş terapisi, bireylerin zor zamanlarında kendilerinin mutlu etmek için başvurduğu bir yöntemdir. Terapide ihtiyaçtan çok istek ön plandadır. Bu sebeple yapılan eylemin büyük bir kısmı istek sebebiyle satın alınmaktadır. 1900'lü yılların başlarında "oniomania" adı verilen bu dürtü, son yıllarda "kompulsif alışveriş" olarak tanımlanmaktadır. Erkeklere kıyasla kadınların satın almayı olumlu bir davranış olarak görme sebebiyle, bu dürtüye başvuran bireylerin daha çok kadın olduğu ortaya çıkmıştır.
 
 Kıtlık Dürtüsü     Kişinin, avcılık ve toplayıcılık döneminden itibaren, hayatta kalmak için, satın alınan nesneye ihtiyacın olabileceği düşüncesiyle alma dürtüsüne verilen addır.

Gezbe'de Uluslu çocukların sinema keyfi Gezbe'de Uluslu çocukların sinema keyfi

woman-g327e1d25d_1920
 
 Uzmanlar     Bu tür dürtülerin karşı konulabilir olduğunu belirtir. Almak istenen ürüne sahip olmadan önce en az 24 saat beklenmesi gerekir. 24 saatin sonunda ise ürün hala almak isteniyorsa alınabileceği vurgulanmaktadır.
 
     Bu dönemlerde ihtiyaç duyulan "sürekli uğraş" sebebiyle, kişiler nesne alımıyla mutlu olabileceğini düşünmektedir. Satın alma arzusu, bu dönemlerde yapıldığı sırada, çoğu zaman alınan ürünler paketlerinden dahi çıkarılmaz, alındıktan sonra ise ürüne duyulan ilgi azalmaktadır. Bireylerin ihtiyaç duyduğu "sürekli uğraş" dürtüsü, bu eylemin dışında birçok uğraş ile aynı hissi verecektir. Kişiler bunun yerine çeşitli uğraşlarla iyi hissetmeyi sağlayabilmektedir. Bu dürtüyü engellemeye yarayacak diğer bir tavsiye ise, bütçeyi yakından takip etmek olacaktır. Bu sayede, yalnızca ihtiyaç duyulan nesneler satın alınmaktadır.

people-g5c9bed3c5_1920
 
     Bu terapinin tedavisi bulunmaktadır. Yaşlı bireylerde ilaç tedavisi daha çok etki etmekteyken, gençlerde grup tedavileri daha faydalı konumdadır. Motivasyonun düşük olduğu anlarda bile, bu tedavi yöntemleri etkisini göstermektedir.

Editör: Yüksel Aslan