ABD'nin terör örgütü YPG ile olan ittifakının başlaması terör örgütü DAEŞ'in ortaya çıkışıyla oldu. ABD yönetimi, DAEŞ'e karşı YPG ile işbirliğine giderek, PKK'nın Suriye kolunu "güvenilir ortak" olarak ilan etti.

Terör örgütü YPG'ye ilk silah yardımı ise DAEŞ'in Suriye'deki kalesi olan Rakka'ya yönelik askeri operasyon düzenleneceği zaman gündeme gelmiş ve silah ve ekipman dağıtımı, Türkiye'nin tüm itirazlarına rağmen Mayıs 2017'de yapılmıştı.

Irak üzerinden YPG'liler silah, mühimmat ve araç-gereçle donatıldı. ABD tarafından örgüte yardımlar arasında, tanksavar füzeler, zırhlı araçlar ve havantopu da var.

ABD, silah yardımına başlayacağı sırada Türkiye'ye söz vererek, operasyon bittiğinde silahların toplanacağını belirtti fakat, bu söz hala yerine getirilmedi.

Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından YPG'ye şimdiye kadar dağıtılan silahların kaydını tutuyor. Fakat Amerikalı yetkililer bütün ekipmanların yerinin belirlenmesinin imkansız olduğunu söylüyor.

Ayrıca Amerikan ordusu, YPG'ye askeri eğitim de verdi. DAEŞ'e yönelik operasyon Amerikan askerlerinin gözetiminde gerçekleştirilirken, Amerikan ordusu bu amaçla bölgede askeri üsler de kurdu.

ABD'nin desteğini alan SDG, DAEŞ ile mücadelede Rakka'nın ele geçirilmesinden sonra Irak sınırı boyunca ilerledi ve şuanda ülkenin dörtte birini kontrol altında tutuyor.

Böylece terör örgütü YPG Suriye'nin petrol yatakları bakımından zengin doğusunu elinde bulunduruyor. Petrol ve doğalgaz yatakları, küçük Amerikan üsleri tarafından korunurken, bu üslerin her birinde ise sayıları 50'ye kadar çıkan Amerikan askeri bulunuyor.

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de Netanyahu’ya tepkiler büyüyor İsrail’in başkenti Tel Aviv’de Netanyahu’ya tepkiler büyüyor

YPG Türkiye sınırından zaman zaman çekildiğini açıklasa da bölgede varlığını devam ettiriyor. Olası bir TSK operasyonuna karşı YPG'nin Resulayn, Telabyad ve Kobani'de hendekler ve tüneller kazdığı biliniyor.

Haber: Murat ASLAN