18 Mart Çanakkale Zaferi’nde Çanakkale’de şehir düşen tıbbiyeliler unutulmadı. Büyük bir zaferin kazanılmış olduğu bu günde tıbbiyeliler anıldı.

Yıldırım Belediyesi'nden Ücretsiz TYT Deneme Sınavı Yıldırım Belediyesi'nden Ücretsiz TYT Deneme Sınavı

1995 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane 1921 yılında mezun veremedi. Öğrencilerin Çanakkale cephesinde şehit düşmesi, büyük bir üzüntü ile anıldı.

Rektör Prof. Dr. Cevdet Erdöl Açıklaması

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Cevdet Erdöl konuştu. Çanakkale zaferinde şehit düşen tıbbiyeliler ile ilgili konuştu. Profesör tarafından bu günde de anılmaları sağlanarak, şehitlerimize dualar edildi. İşte, profesörün sözleri…

“Tıbbiyeli ruhu her daim milli mücadele bilincinin içinde kendine yer bulmuştur. Öncü meslektaşlarımız ya bayrakları bayrak yapmak için dökülmüş kanların sahibi Mehmetlere şifa olanlardan ya da bu toprakları vatan kılmak için şehadet şerbetini içenlerden olmayı seçmişlerdir” şeklinde konuştu.

1921 Yılında Tıp Mezunu Yok

Yapılan açıklamaya göre 1915  yılından itibaren başta Çanakkale cephesi olmak üzere, pek çok cephede tıbbiyeli öğrenciler yer almıştır. Değişik hastanelere gönderilen çok sayıda öğrencinin şehit olması ile sonuç 1921 yılında tıp mezununun olmamasına neden olmuştur. Çanakkale cephesi açıklaması Profesör Erdöl tarafından yapılmıştır.

“1915 yılında tüm hocaların ve öğrencilerin askeri birliklere dağıtılması nedeniyle Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane bir yıl kapalı kaldı ve burası ‘Hilal-i Ahmer Hastanesi’ olarak hizmet verdi. 1. Dünya Savaşı boyunca toplam 765 tıp öğrencisinden 346’sı şehit düştü ve geri dönemedi. 1915 yılında Tıbbiye' ye kaydolan 1. sınıf öğrencilerinin tamamı Çanakkale’de şehit düştü ve bu nedenle de Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane 1921 yılında hiç mezun veremedi.” Sözleri ile yaşanan bu duruma açıklık getirmiştir.

Birliğimizi Onlara Borçluyuz

Evet, Erdöl tarafından yapılan açıklamada birliğimize de dikkat çekilmiştir. Şu an bağımsızlığımızı ve beraberliğimizi şehitlerimize borçlu olduğumuzu söyleyen Erdöl, milletçe beraber olmamız gerektiğini vurguladı. O dönemde yaşanan aşılama krizi, erlerin sağlık kontrolü ve bulaşıcı hastalıklar gibi pek çok badire birlik ile atlatılmıştır dedi. Birliğimizin devam etmesi ve en güçlü şekilde zorlukların üstesinden gelmek için Türkiye’de birlik beraberlik vurgusunun yeniden güçlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA