Tam adı Zeki Şenol Alasya olan usta oyuncu, 18 Nisan 1943 yılında İstanbul Şehzadebaşı'nda dünyaya geldi. Kıbrıs'tan göç eden ve geleneklerini yaşatan bir ailenin çocuğu olan Zeki Alasya, Beyazıt İlkokulundan sonra ortaöğretimini Robert Koleji'nde aldı.

zeki alasya

Usta oyuncu Zeki Alasya, eczacı ve kimyager olan babası Prof. Ahmet Reşat Alasya'yı henüz 15 yaşındayken kaybettikten sonra, çocuk yaşlarında aralarında rehberlik, marangozluk ve tabelacılığın da olduğu çeşitli işlerde çalıştı.

zeki alasyaa

Zeki Alasya, sanat hayatına 1959 yılında Milli Türk Talebe Birliği Tiyatrosu'nda amatör olarak başladı ve burada tanıştığı Metin Akpınar'la ayrılmaz ikili haline geldi.

zeki

Zeki Alasya bizi bir arada tutan şey duyguydu, para değil

Metin Akpınar, Zeki Alasya'nın vefatından sonra verdiği bir röportajda, "Zeki Alasya'sız olmak çok büyük bir eksiklik. Çok büyük bir yoksunluk. Anlatılmaz. Kocaman bir adam yok.

Zeki Alasya ile bizi bir arada tutan şey duyguydu, para değil. 1962 yılında tanıştık. Ondan önce de kader bizi birleştirmişti. Babalarımız aynı yerde çalışırdı.

Annelerimizin imamları bile aynıydı. Bu yazgı bizi birleştirdi ve ölüme kadar da ayrılmadık. Ayrılık dedikoduları saçma sapan dedikodulardı."

Hülya Koçyiğit "O büyük bir aktördü. Komedi dram filmlerinde canlandırdığı karakterlerle Türk halkının gönlünde taht kurmuş büyük bir sanatçı. Benim değerli dostum, partnerim aynı zamanda yönetmenliğimi yapmış değerli bir arkadaşım. Türk halkının yüzünü güldürebilmiş, yeri doldurulamayacak sanatçılardan."

Arena Tiyatrosu'nda profesyonel oyunculuğa başladı

Tiyatrodan turizm rehberliği ve dekoratörlüğe kadar birçok işte çalışan sanatçı, yaz tatillerinde yaptığı terzi çıraklığıyla birinci sınıf erkek terzisi kadar iyi dikiş dikmeyi öğrenirken, kimi oyunların kostümlerini kendisi yaptı.

Zeki Alasya, Arena Tiyatrosu'nda "Mister Nato", "Kargalar Okulu", "Şampanya ve Viski" gibi oyunlarda rol alırken, daha sonra girdiği Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda sahnelenen "Hababam Sınıfı" oyunu ile 1965 yılında adından söz ettirmeye başladı.

Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile 1967 yılında Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer alan sanatçı, bu topluluğun tüm oyunlarında oyuncu, yazar ve yönetmen olarak görev yaptı.

Taner ve Gülhan, perdelerini açık tuttuğu süre boyunca her oyunu kapalı gişe oynayan Devekuşu Kabare Tiyatrosu'ndan ayrılınca Zeki Alasya ve Metin Akpınar ikilisi topluluğu devam ettirdi.

Metin Akpınar ile 1973 yılından itibaren Türk sinemasında yeni bir beraberlik oluşturdu

Sinemada ilk olarak "Karaoğlan Geliyor" adlı eserde "Çalık" karakteriyle izleyici karşısına çıkan Zeki Alasya, 1972 yılında "Sev Kardeşim" filmindeki rolünden sonra yapımcı ve yönetmen Ertem Eğilmez'in ısrarıyla birçok filmde rol aldı.

Usta oyuncu Zeki Alasya, bir yıl boyunca 7'den fazla filmde yer alarak Yeşilçam'a başarılı bir giriş yaparken, Metin Akpınar ile 1973 yılından itibaren Türk sinemasında yeni bir beraberlik oluşturdu ve ikili, rol aldıkları filmlerle sinemaseverlerin gönlünde önemli yer edindi.

Zeki Alasya, 37 yıl boyunca aralarında "Salak Milyoner", "Köyden İndim Şehire", "Güler misin Ağlar mısın?", "Nereye Bakıyor Bu Adamlar?", "Hasip ile Nasip", "Aslan Bacanak", "Sivri Akıllılar", "Cafer'in Çilesi", "Petrol Kralları", "Doktor", "Köşe Kapmaca", "Vay Başımıza Gelenler" ve "Elveda Dostum"un bulunduğu filmlerde de Metin Akpınar ile beraber yer aldı.

Metin Akpınar'la bir dönem yollarını ayırdıkları iddia edilse de ikili uzun süre "Hastane" dizisinde birlikte oynadı.

1977 yılında yönetmenlik yapmaya başladı

Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Münir Özkul, Adile Naşit, Emel Sayın ve Halit Akçatepe gibi birçok ünlüyle rol arkadaşlığı yapan Alasya, canlandırdığı rollerde mağdur, savurgan ve mülayim kimlikleriyle ön plana çıkarken, günlük yaşamında da arkadaşlığı, dayanışmayı, hoş sohbeti ve vefayı önemsedi.

Kariyerinde önemli bir yere sahip olan, yönetmenliğe ise 1977 yılında başlayan Zeki Alasya "Aslan Bacanak", "Sivri Akıllılar", "Cafer'in Çilesi", "Petrol Kralları", "Doktor", "Köşe Kapmaca", "Vay Başımıza Gelenler" ve "Elveda Dostum" gibi filmlerin yönetmen koltuğunda oturdu.

Uluslararası Sezai Karakoç Günleri Kocaeli'de başladı Uluslararası Sezai Karakoç Günleri Kocaeli'de başladı

Yönettiği filmlerin çoğunda aynı zamanda oyuncu olarak da yer alan Zeki Alasya, 56 yıllık sanat hayatında 75 filmde rol aldı, 10 filmin senaryo yazarlığını ve 25 filmin yönetmenliğini yaptı.

Nişantaşı'nda açtıkları oyunculuk mağazasının batmasından sonra Metin Akpınar ile yollarını ayıran Zeki Alasya, bir süre oyunculuk hayatından da uzaklaştı.

Sanatçı, yine Metin Akpınar'la kurduğu "Ajans Devekuşu" isimli reklam şirketinden kazandığı birikimini Bedrettin Dalan ile 1990 yılında kurduğu Demokrat Merkez Parti için kullandı. Zeki Alasya, genel başkan yardımcısı olduğu partinin bir yıl sonra kapanmasından sonra DYP'ye katıldı.

1998 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanını aldı

Sinemaya geri dönerek, Metin Akpınar'la 13 yıl aradan sonra bir araya gelen Zeki Alasya, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1998 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanına layık görüldü.

Zeki Alasya, yönetmenliğini Zeki Ökten'in yaptığı 1999 yılında "Güle Güle" filminde Yıldız Kenter, Eşref Kolçak ve Şükran Güngör'le rol aldı.

İlk evliliğini Oya Hanım ile yapan ve bu evliliğinden Zeynep adında bir kızı olan Zeki Alasya, vefatına kadar devam eden ikinci evliliğini de Jülide Atak ile 2008 yılında gerçekleştirdi.

Kariyerinin son dönemlerinde daha çok dizilerde görülen, hayat verdiği karakterlerle özdeşleştirilen Zeki Alasya, uzun yıllar canlandırdığı rollerle bir komedi ustası olarak anıldı. Usta sanatçının beyaz perdeye veda ettiği son film 2009 yılında "Aşk Geliyorum Demez" oldu.

Sanatçı, 2010 yılında "Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü" ile 2011 yılında 30. İstanbul Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü"ne değer görüldü.

Karaciğer rahatsızlığı sebebiyle 2 Nisan 2015 yılında hastaneye kaldırılan sanatçı, 8 Mayıs 2015 yılında tedavisi devam ederken yaşamını yitirdi.

"Tarkan Altın Madalyon" filminde ilk ve son defa kötü adam rolünde yer alan, heykel ve araba koleksiyonları bulunan, Metin Akpınar'ın "Benim yarımdı, canım gitti." dediği Alasya'nın cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Rol aldığı bazı oyunlar

"Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım" , "Vatan Kurtaran Şaban", "Astronot Niyazi", "Ha Bu Diyar", "Haneler", "Keşanlı Ali Destanı", "Aşk Olsun", "Deliler", "Geceler", "Yasaklar", "Beyoğlu Beyoğlu", "Reklamlar", "Dün Bugün"

Rol aldığı bazı filmler

"Şaka Yapma", "Garibin Çilesi Ölünce Biter", "Vah Başımıza Gelenler", "Köşe Kapmaca", "Petrol Kralları", "Cafer'in Çilesi", "Sivri Akıllılar", "Aslan Bacanak", "Her Gönülde Bir Aslan Yatar", "Hasip ile Nasip", "Nereye Bakıyor Bu Adamlar?", "Beş Milyoncuk Borç Verir misin?", "Nereden Çıktı Bu Velet?", "Mavi Boncuk", "İmparator", "Mirasyediler", "Köyden İndim Şehire", "Şenlik Var", "Salak Milyoner", "Yalancı Yarim", "Kaynanam Kudurdu", "Hamsi Nuri", "Karaoğlan Geliyor Çalık", "Tarkan Altın Madalyon", "Tatlı Dillim", "Sev Kardeşim", "Emine"