Dünya borsaları enflasyon ve resesyon riskleri arasında bocalamaya devam ederken, Jerome Powell Amerika Kongresi'nde iki gün sürecek yarıyıllık Para Politikası Raporu'na dair sunumu ve sonrasında vereceği mesajlar yatırımcıların odağında bulunuyor.

amerikan merkez bankası

Amerika Senato'sunda para politikası raporunu paylaşan Jerome Powell, bankanın temmuz sonrası için politikalarının gelecek makroekonomik verilere göre toplantıdan toplantıya kararlaştırılacağını söyledi.

Bursa PERDER’de Haşim KILIÇ yeniden Başkan Bursa PERDER’de Haşim KILIÇ yeniden Başkan

faiz kararı

Fiyat istikrarını yeniden sağlamak için gereken kararlılığa sahip olduklarını söyleyen Jerome Powell, herkese fayda sağlayan güçlü bir iş gücü piyasası koşullarının sürdürülebilirliği için enflasyonun düşürülmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

faiz kararıı

Jerome Powell, yükselen enflasyona karşı 100 baz puanlık faiz artışının masada olup olmadığına dair bir soru üzerine "Hiçbir amaç için masadan bir şeyi kaldırmayacağım."

Tahvil piyasalarında Jerome Powell'ın açıklamaları sonrası tahvil faizleri gerilerken, Amerika'nın 10 yıllık tahvil faizi 15 baz puan azalışla yüzde 3,15'e indi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek toplantıda Fed'in politika faizini 75 baz puan artıracağına kesin gözüyle bakılırken, eylül ayı toplantısında 75 baz puanlık artış ihtimali yüzde 36 seviyesinde bulunuyor.

Fed yetkilileri de açıklamalarına devam ederken, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in enflasyonu düşürmek için neler yapılabileceğini, politika faizini yüzde 3'e çıkardıktan sonra düşünmesi gerektiğini belirtirken, Chicago Fed Başkanı Charles Evans enflasyonda iyileşme olmaması durumunda temmuz ayında 75 baz puanlık faiz artışının uygun olacağını dile getirdi.

Amerikan Başkanı Joe Biden, ülkede artan benzin fiyatlarıyla mücadele yapmak için federal benzin vergisinin eylül ayına kadar 3 ay süreyle askıya alınması için Kongre'ye çağrıda bulundu.

Söz konusu gelişmelerle düşüş eğilimini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 4,7'lik düşüş sonrasında bugün yatay seyirle 107,2 dolar seviyesinden işlem görüyor.

New York borsasında dalgalı bir seyir izlenirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,13, Nasdaq endeksi ve Dow Jones endeksi yüzde 0,15 değer kaybetti. Amerika'da endeks vadeli işlem kontratları yeni güne yatay bir seyirle başladı.

Avrupa'da, yükselen enflasyonla birlikte enerji arz problemlerinin bölge ekonomilerinin büyümesini engelleyebileceği endişesi gittikçe güçleniyor.

İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 9,1 artarak ülkenin son 40 yılın en yüksek enflasyonuyla karşı karşıya kaldığına işaret ederken, bölgede Rus gazının potansiyelin yüzde 40'ına gerilemesi bölge ekonomileri için resesyon riskini güçlendiriyor.

Para piyasalarında Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yıl sonuna kadar 150 baz puan faiz artıracağı fiyatlanmaya başlarken, bölgede artan enerji maliyetleri söz konusu yükselişte etkili oluyor.

Avrupa borsaları negatif bir seyir izlerken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,11, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,88, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,81 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,36 değer kaybetti. Avrupa'da endeks vadeli işlem kontratları yeni güne düşüşle başladı.

Asya borsaları, artan resesyon endişeleriyle birlikte yön bulmakta zorlanırken, Çin'in teknoloji şirketlerindeki regülasyon adımlarında sona yaklaşıldığına dair haber akışı Çin borsasını destekliyor.

Çin'in teknoloji devi ANT Grup'un ay sonuna kadar önemli bir finansal lisans için başvuru yapacağına yönelik haberler, 2020 yılından beri devam eden regülasyon adımlarında sona gelindiği şeklinde yorumlanırken, ülke yönetiminin ekonomiyi destekleyici adımlarını hızlandırabileceği beklentisi artıyor.

BRICS Liderler Zirvesi öncesinde gerçekleşen iş forumunda konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Batı'nın Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlarını, ülkelerin adını anmadan eleştirdi. Zirveden gelecek haber akışının piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre Japonya'da imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 52,7'ye gerilerken, hizmet sektörü PMI 54,2'ye çıktı.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 gerilerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,3 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2 değer kazandı.

Küresel pay piyasalarındaki belirsizliklere paralel dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,06 azalışla 2.574,30 puandan tamamladı.

Dolar/TL dün yatay bir seyirle 17,3420'den kapanmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,3510 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün TCMB'nin faiz kararının yanı sıra Fed ve ECB yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin de takip edileceğini belirterek, veri gündeminde ise dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI ile Amerika'da haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ödemeler dengesinin öne çıktığını söyledi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.555 ve 2.530 seviyelerinin destek konumunda olduğunu dile getiren analistler, 2.600 puanın önemli direnç konumuna geldiğini söyledi.