Özel Haber / Canan ASLAN Bebekler, derilerinde üzerinde bulunan ve verniks adı verilen doğal bir tabakayla dünyaya gelirler. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalar, bu tabakanın yeni doğan bebekleri birçok hastalıktan koruduğunu ortaya koyuyor.

Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere pek çok kuruluş, bebeklerin yeni doğduklarında yıkanması konusunda acele edilmemesi konusunda hem fikir oluyor. Buna başlıca sebep olarak, bebeklerin cildini kaplayan mucizevî, kremsi tabaka gösteriliyor. Yapılan araştırmalar, “verniks” adı verilen bu tabakanın, bebekleri birçok hastalığa karşı koruduğunu kanıtlıyor.

“Verniks adı verilen tabaka nedir?”

Gebeliğin son 3 ay süreci içerisinde bebeğin derisinin üzerinde oluşum göstermeye başlayan, kremsi tabakaya “ verniks” adı verilmektedir. Yeni doğan bebekler, vücutları bu tabakayla kaplı olarak hayata gözlerini açarlar. Beklenilenden erken doğan bebeklerde, söz konusu tabaka daha yoğun şekilde görülürken, 40 haftayı tamamlamış ve geçmiş bebeklerde tabakanın azalmaya başladığı gözlemlenmektedir.

“Verniks tabakasının bebeğe faydaları nelerdir?”

Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, yapısı içinde ortalama 50 çeşit özel protein bulunan verniksin, gerek anne karnında, gerekse doğduğunda bebeği enfeksiyonlara karşı koruduğunu ortaya koymuştur.

Soğuk Havada Deri Sağlığına Dikkat: Uzmanlar Bol Su İçmeyi Öneriyor Soğuk Havada Deri Sağlığına Dikkat: Uzmanlar Bol Su İçmeyi Öneriyor

Bebekler, anne karnındaki gelişim süreçlerinde rahim içi sıvıda yüzer pozisyondadır. Hamileliğin 10. Haftası itibariyle bebeklerin böbrekleri gelişmeye başladığı zaman, idrar yapma hadisesi de gerçekleşmeye başlar. Rahim içi sıvısıyla karışan idrardan korunmak için, sıvı içinde gelişmeye devam eden bebeğin korunma ihtiyacı ortaya çıkar. İşte verniks tabakası, bu enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Yine doğum sonrası, bebeği dış dünyaya alışma sürecinde koruyucu vazifesiyle, oldukça önemli bir tabakadır.

“Yeni doğan bebek, hemen mi yıkanır?”

Verniks tabakasının içeriğinde bulunan proteinler ve sağladığı faydalar hakkında bilgilerin kesinleşmesi, bu tabakanın muhafaza edilmesi konusunda uzmanları ortak bir karar almaya yönlendirdi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve uzmanlar, bu nedenlerden ötürü yeni doğan bebeklerin en az 6 saat süresince yıkanmamaları gerektiği konusunda uzlaşıyor.

Verniksin, doğal bağışıklık sistemini koruması ve güçlendirmesi etkilerinden faydalanabilmek için, uzmanların ortak görüşlerini dikkate almakta fayda bulunmaktadır. Bu sebeple, bebeklerinizin doğum aşamasında yıkama işlemi konusunda aceleci davranmamanız yerinde olacaktır.