Özel Haber / Muhammed ASLAN

Bilim insanları tarafından 4 yıldır çalışmalar yürütülüyor. Yıllar önce başlanan yapay kan üretimi çalışmaları başarı ile sonuçlandı.

Hastanın vücudunun kabul edeceği yapay kan damarları oluşturulma başarı ile gerçekleşti.

Kan Damarlarının Değiştirilmesi

Günümüz teknolojisi ile kan damarlarının değiştirilmesi oldukça sınırlıdır. Bunun için bilim insanları tarafından yapay kan damarı üretimi çalışmaları bir süredir devam ediyor. Yapılan çalışmaların başarılı olduğu sonucu ise kısa bir süre önce ilan edildi.

Eski teknoloji ile kan damarı değişimi;

İlk olarak bir donörden kan damarının alınması ve hastaya nakledilmesi yer alıyordu. Bu durumda hastanın vücudunun bu kan damarını kabul etmemesi gibi bir ihtimal de vardı.

İkinci olarak ise sentetik damarlarda enfeksiyon ve iltihap riskinin olması söz konusuydu. Bu da göz önünde bulundurulabilir.

Yukarıda verilen iki seçenek üzerinden kan damarının değiştirilmesi sağlanabilirdi. Ancak olumsuz sonuçların da göz önünde bulundurulması gerektiğinden, elbette kan damarı yapımının gerçekleşmesi için bir süredir çalışmalar başlatılmıştı.

Kan damarı yapımı başarı ile sonuçlandı…

Çalışmalar Devam Ediyor!

Yapay kan damarı üretiminin gerçekleşmesi için Yale Üniversitesi, Duke Üniversitesi ve Humacyte şirketi kapsamında araştırmalar araştırmalarını sürdürüyor. Yapay kan damarlarını oluşturmak adına kadavralardan endotelyum hücreleri ve kan damarı kas örnekleri alarak çalışmaların başlaması söz konusu.

Araştırmacıların daha sonrasında hücrelerin biyolojik olarak parçalanması ve polimer tüpler ile kaplamalarının gerçekleşmesi, ardından 8 haftalık bir bekleme sürecine girilmesi sağlandı. Bu süre içinde polimer tüpler parçalandı. Daha sonra bilim insanları kadavradan aldıkları hücreleri ayrıştırdı ve geride sadece protein içeren kan damarları yapı iskelesinin kaldığı sonucu çıktı.

Kan Testi…

Yalova'da dünyaya gelen bebeklerin kimlikleri adreslerine gönderiliyor Yalova'da dünyaya gelen bebeklerin kimlikleri adreslerine gönderiliyor

Çarşamba Günü Science Translational Medicine derisinde yayınlanmış olan makaleye göre bu şekilde üretilen kan damarlarının son aşamasında böbrek yetmezliğinin olduğu 60 hastaya nakil işleminin gerçekleşmesi sağlandı. En önemli husus ise kan damarlarının hastanın damarlarının karakteristiğini alması oldu. Bu sonuç son derece önemli bir sonuç olduğundan bilim adamlarının çalışması başarılı oldu. Kan damarı üretilmesi sonucu başarılı sonuç aldı.