Assange, İngiltere'de 2012 yılında yargılandığı esnada Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmış  ve kefaletle salıverilme koşullarını ihlal etmişti. Bu nedenlerden doşayı Southwark Kraliyet Mahkemesi yargıcı Deborah Taylor Assange'ı 50 haftalık hapis cezasına çarptırdı.

Siyasi sığınma koşullarını öne süren Assange,  ceza indirimi taledinde bulundu fakat  yargıç Taylor, ihlalin ciddiyetinden dolayı Assange'a en yüksek  ceza olan yaklaşık  bir yıllık  cezanın uygun görüldüğünü açıklandı.

Atina'da Sahra Çölü'nden Gelen Toz Bulutu Gökyüzünü Turuncuya Boyadı Atina'da Sahra Çölü'nden Gelen Toz Bulutu Gökyüzünü Turuncuya Boyadı

2 Mayıs'ta ABD tarafından talep edilen  iade kapsamında Londra'da mahkemeye çıkarılacağı düşünülüyor.
Mahkemenin bu talebi kabul etmesi halinde Assange'ın bu durumu üst mahkemeye ve buradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar götürme imkanı var. Assange'ın iade davasının 2 yıla kadar uzayabileceği uzmanlar tarafından belirtiyor.

Assange tarafından kurulan Wikileaks, 2010 yılında, ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlemiş olduğu suçları ispatlayan bir çok gizli belgeyi yayımlamıştı.

Assange İngiliz mahkemesi tarafından 2010 yılında iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesi kararı verilmişti.

Wikileaks kurucusu Assange, hakkındaki verilen iade kararı sonrası Haziran 2012'de İsveç'e iade edilmesi durumunda ABD'ye gönderilme tehlikesi  bulunduğundan Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. 

Assange hakkında İsveç mahkemesi 2017 yılında kendisi hakkında olan davaları düşürmüş, ayrıca Ekvador da  Assange'ın yapmış olduğu siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.

Kaynak: Bültenler