Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu yılın ocak ayı ve haziran ayında Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 158 artış yaşandı.

tatil

Ziyaretçi sayılarındaki artış oranlarını değerlendirirken geçen yılın ilk yarısında salgın nedeniyle uluslararası turizm hareketliliğinin son derece sınırlı kaldığı gerçeğinin ve artış oranları bu çerçevede yüksek çıktığının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Rüyada Kedi Görmek Ne Anlama Gelir? Rüyada Konuşan Kedi Görmenin Anlamı Rüyada Kedi Görmek Ne Anlama Gelir? Rüyada Konuşan Kedi Görmenin Anlamı

Türkiye'nin sahip olduğu tarihi, doğal, kültürel değerleri ile turizm açısından çok özel bir ülke olduğunu, bu zenginliklerin yanı sıra misafirperverlik kültürü ve hizmet kalitesi ile Türkiye'nin öne çıktığını dile getirdi.

Firuz Bağlıkaya, tüm bunların yanında turizm sektörünün uzun yıllara dayanan özverili çalışmaları neticesinde Türkiye'nin dünyada önemli bir marka destinasyon haline geldiğini vurgulayarak, BM Dünya Turizm Örgütü tarafından açıklanan verilere göre, ziyaretçi sayısı bakımından gerçekleştirilen sıralamalarda Türkiye'nin uzun yıllardan beri dünya turizminde ilk 6 ülke arasında yer aldığını, aynı başarının turizm gelirleri alanında sergilenmesi gerektiğini anlattı.

Bu yıl en çok Almanya, Rusya, İngiltere, Bulgaristan ve İran'dan ziyaretçi geldi

Bağlıkaya, bu yılın ilk yarısında en çok ziyaretçinin Almanya’dan geldiğini, Almanya’yı Rusya, İngiltere, Bulgaristan ve İran'ın izlediğini belirterek, Türkiye'nin deniz-kum-güneş turizmi yanında kültür, sağlık, MICE, gastronomi, kruvaziyer, yat, spor, kış, doğa ve macera turizmi gibi birçok farklı turizm segmentinde ürün sunabilen bir ülke olduğunu, bu zengin ürün çeşitliliğinin farklı turizm segmentlerinden gelen talepleri karşılamaya olanak sağladığını anlattı.

Ülke bazlı olarak yabancı ziyaretçilerin ilgi gösterdiği turlar ve destinasyonların farklılık gösterdiğine işaret eden Firuz Bağlıkaya, şunları söyledi:

"Uzak Doğu ve Amerika Kıtası ülkelerinden gelen ziyaretçilerimiz ağırlıklı olarak kültür turlarını tercih ederken, İstanbul, Çanakkale, İzmir, Pamukkale, Kapadokya ilgi gösterdikleri destinasyonlar arasında bulunuyor.

Avrupa ülkelerinden gelen misafirlerimiz, Antalya, Muğla, Aydın ve İzmir gibi deniz-kum-güneş turizmi ile öne çıkan destinasyonlarımıza ilgi göstermenin yanı sıra kültür turları kapsamında İstanbul’u da keşfetmeyi tercih ediyorlar.

Orta Doğu pazarından gelen konuklarımız İstanbul’un yanında Yalova, Bursa, Trabzon, Rize gibi şehirlerimizde doğa turlarına katılım gösteriyorlar. İran’dan gelen ziyaretçilerimizin ise İstanbul, Konya ve Van gibi destinasyonlara ilgisi bulunuyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2022 için açıkladığı 47 milyon turist, 37 milyar dolar gelir hedefine ilişkin soru üzerine Bağlıkaya, salgın nedeniyle iki yıl boyunca dünya genelinde yaşanan seyahat yasakların insanların tatile olan özlemini ciddi biçimde artırmış durumda olduğunu belirterek, "Bu nedenle uluslararası turizm hareketlerinde ciddi bir toparlanmaya şahitlik ediyoruz.

Ülkemiz açısından önemli olan küresel ölçekte yaşanan bu toparlanmadan daha çok pay almak olacak. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan hedeflere ulaşmak için sektör olarak var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz."

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm gelirlerini artırmak için öncelikle hedef odaklı bir tanıtım stratejisi oluşturulmasının büyük önem taşıdığını belirterek, TÜİK verilerine göre, Türkiye'ye gelen çok yüksek ve yüksek gelir grubundan ziyaretçilerin toplam ziyaretçiler içerisindeki payının son yıllarda gerilediğini, düşük ve çok düşük gelir seviyesindeki ziyaretçi sayısının ise yükseldiğini aktardı.