Teknoloji ve Sanayi İlişkisi

 

            Sanayi Devriminin ardından dünya genelinde ekonomi yeniden şekillenmiştir ve üretim ülkenin gelişmişliğini gösteren skala haline gelmiştir. Bu gelişmeleri teknolojiden bağımsız düşünmek ise imkansızdır. Teknolojik gelişmeler Sanayi Devrimine sebep olmuştur

 Teknolojinin Üretime Etkisi

            Ekonomistler üretim modellerini modellerken ortaya koydukları fonksiyonda en önemli etmen teknoloji girdisidir. İnsan kaynakları ve hammaddenin artması üretimde lineer artış sağlarken belli bir noktada ikisinin de artışı üretime etki etmez. Örneğin iki fotokopi makinesi olan bir fotokopi merkezinde 1 işçi ile 2 işçi çalıştırmak arasında fark vardır. Fakat 5 işçi ile 25 işçi arasında üretime yansıyan bir fark olmaz. Diğer bir deyişle işçilerin marjinal faydaları gittikçe azalır ve belli bir noktadan sonra sıfırı bulur.

            Bu modeldeki en önemli nokta ise teknolojinin sektörlerdeki üretime etkisidir. Teknoloji arttığında üretimde eksponansiyel büyümeler gerçekleşir. Aynı örnekte fotokopi makinelerinin daha iyi bir teknolojiyle basım yaptığını düşünürsek aynı istihdamla daha fazla ürün elde edilebileceği anlaşılır.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bursa Otomotiv Lisesini Ziyaret Etti Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bursa Otomotiv Lisesini Ziyaret Etti

uretim-teknoloji-

 Şirketlerin Teknolojiye Verdiği Önem

            Teknolojinin üretime yaptığı olumlu etkilerden dolayı şirketlerde ve pek fazla kamu kuruluşunda Araştırma Geliştirme departmanları kurulmuş ve bu departmanlara sağlanan kaynaklarla teknolojik gelişmelerin önü açılmıştır. Özellikler günümüz dünyasında bilişim sektörü ve programlama diğer sektörlerle ilişki içindedir. Büyük şirketler satış yaparken mobil uygulamalar ve bilgisayar yardımıyla sipariş almakta ve aynı zamanda sadece depoları kullanarak satış yerlerinin ekstra maliyetinden kaçınmaktadır.

 Sonuç

            Ekonominin ve tüm sanayi sektörlerinin en büyük destekçisi ve dünyanın şekillenmesinin ana sebebi teknolojik gelişmelerdir. Bu teknolojik gelişmeler, üretimde istihdamdan ve hammadde miktarından daha fazla etkiye sahiptir. İstihdam ve hammadde artışı iki katına çıktığında üretim iki katına çıkmaz fakat aynı ilişki teknoloji için kurulduğunda üretimin 4 katına çıktığı görülür.