Sağlık Bakanı Koca’dan beslenme haritası detayları… Bakan Koca Ankara – Konya arası hızlı tren yolculuğunda beslenme haritasını paylaştı.

Bakanın kendi beslenme düzenin asla hayır diyemediği yiyecekler neler?

Beslenme Haritası Ne Zaman Açıklanacak?

Türkiye’nin beslenme haritası çıkarıldı. Bakan Koca yapılmış olan bu haritanın Mayıs 2019 itibariyle açıklanacak olduğunu söyledi. Türkiye’nin beslenme haritasında olmazsa olmazlar neler? Türkiye’nin hangi bölgelerinde hangi besinler tüketiliyor? Tüm bunların yanıtını açıklanacak olan beslenme haritasında göreceksiniz.

Bakan Koca için annesinin mantısı…

Evet, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından asla hayır denemeyecek bir lezzet annesinin yaptığı mantı. Annesinin mantısına olan vazgeçilmezliğini şu sözler ile ifade etti... “Annemin mantısına hayır diyemiyorum. Hekimliği bir kenara bırakıyorum. Hem annemin hatırı hem de mantıya düşkünlüğümüz reddetmemizi engelliyor.’’ Dedi.

Diyabet Hastaları İçin Oruç Tutmanın Şartları Diyabet Hastaları İçin Oruç Tutmanın Şartları

Gün içinde ise Bakan beslenme düzenini ; ‘‘Sabah kahvaltı yapmaya dikkat ediyorum. Öğlen yemeğinde hafif bir şeyler yemeğe dikkat ediyorum. Akşam mümkün mertebe 7’yi geçirmeden yemeğe gayret ediyorum.’’ Şeklinde açıkladı.

Türkiye’nin Beslenme Haritası 6’aydır Hazırlanıyor…

Türkiye’deki 15 yaş üstü vatandaşlarımızın beslenme alışkanlıklarının tespit edilmesi için 6 aydır titizlikle yürütülen bir çalışma var. 81’ilde TÜİK tarafından örneklem üzerinden araştırma devam ediyor. Çalışmaya katılan kişiler aile hekimleri tarafından davet ediliyor ve kan alınması, laboratuvarlarda analiz ediliyor. Boy kilo ölçülüyor. Ardından 24 saat içinde beslenme düzenine dair bir anket yapılıyor. 15 gün sonra telefon ile anketin tekrarlanması sağlandı. 6 ay boyunca araştırma hekimler, diyetisyenler, hemşireler tarafından yürütüldü.

İşte, bazı sonuçlar…

  • Hareketsiz nüfus oranı %56’dan %42.4’e inmiştir.
  • Kadınlarda obezite oranı %41,
  • Kadınlarda obezite artış oranı %0.
  • Erkeklerde obezite oranı %26,
  • Erkeklerde obezite artış oranı %6.
  • Diyabet artış hızı %0.2 oranında azaldı.

Şeklinde sonuçlar sunulu. Türkiye’nin %11’inde yemeğin tadına bakmadan tuz atma özelliği var. Bakan Koca; ‘‘Toplumun 3’te 1’i obez, 3’te 1 fazla kilolu. Giderek birçok hastalığı tetikleyen bir unsur. Biz bununla sadece obeziteyi değil, beslenme yetersizliğini de görmüş olacağız.’’ Şeklinde Türkiye beslenem haritası hakkında yorumlarını yaptı.

Kaynak: Habertürk