Uzmanlar, özellikle son haftalarda Avrupa ve Kuzey Yarımküre ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de grip teşhislerinde artış olduğunu bildirdi.

Ocak ayından başlayarak, konulan grip teşhislerinin giderek artması üzerine, doktorlar kamuoyunu dikkatli olmaları yönünde ikaz etti. Söz konusu hastalığın Nisan aylarına kadar görülmeye devam ettiğine dikkat çekilirken, hastalığın seyri hakkında bilgilendirilmeler yapıldı.

Verilen bilgiler ışığında, hastalık virüsünün her sene değişikliğe uğraması nedeniyle, insanların gribe karşı savunmasız kaldıkları ve bu sebeple de sıklıkla gribe yakalandıkları biliniyor.

Dünyadan gelen haberler, son haftalar içinde Avrupa ve kuzey yarımküre ülkelerinde gribe yakalanan kişi sayısının giderek arttığı bilgisini veriyor. Ülkemiz verileriyle kıyaslandığı zaman, aynı durumun burada da yaşandığı gözlemleniyor. İstatistikler, grip teşhislerinin Nisan ayına kadar devam ettiğini gösteriyor.

Diyabet Hastaları İçin Oruç Tutmanın Şartları Diyabet Hastaları İçin Oruç Tutmanın Şartları

“Gergedan virüsü diye bir şey yok.”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktorlar; bu yıl önceki seneye göre farklı bir virüs olmadığına ve söylentilerle halk arasında giderek yayılan “gergedan gribi” adıyla bir virüs bulunmadığına dikkat çekiyorlar. Verilen bilgilere göre, hastalığın kış aylarında artış göstermesi insanların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmelerinden kaynaklanıyor. Söz konusu kapalı alanlarda, hasta olan kişilerin öksürme, hapşırma, konuşma sırasında yayılan virüslerinin, 1 metre ve daha yakın olan kişilere burundan, ağızdan ve göz mukozalarından geçmesiyle hastalık aktarılıyor. Diğer zayıf bir ihtimalle, hasta kişinin virüslü eliyle dokunduğu yere dokunan kişinin, elini ağzına götürmesiyle hastalık bulaşabiliyor. Hastalığın 12-72 saat kuluçka dönemi tamamlandığında ise kişide belirtiler boy göstermeye başlıyor.

“Hastalıkta mutlaka yatak istirahatı yapılmalıdır.”

Uzmanlar, gribe yakalanan kişilerin mutlaka yatak istirahatı yapmaları gerektiğini vurguluyor. Antibiyotiklerin virüse çözüm olmadığının altı çizilirken, grip için olan ilaçların ilk 48 saat içinde alınmaya başlamasının fayda sağlayacağı belirtiliyor. Gripte tedavinin aslının, aslında belirtilerin tedavisinin olduğunu söyleyen doktorlar, belirtileri azaltacak ilaçlarla çözüm yoluna gidildiğini aktarıyor. Bunun yanı sıra, en etkili korunma yönteminin “grip aşısı” olduğu da tekrarlanıyor. Hastalığa yakalanan kişilerin, mutlak dinlenmeleri gerektiği ve bu şekilde hastalığın olumsuz etkilerinin daha kısa sürede atlatılabileceği yönünde ikaz ediliyor.

Kaynak: Bültenler