Ulubey ilçesinde "Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği" projesi kapsamında 2018 yılında Uşak Valiliği İl Özel İdaresi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sağlanan 55 bin fide desteğiyle 55 dekar alanda ilk lavanta bahçesi kuruldu.

lavanta

Lavanta ekimi yapmak isteyen çiftçilere 600 bin adet fide desteği sağlandı. Bu fidelerle lavanta üretim alanı 600 dekara, bahçe sayısı da 46'ya çıktı.

Lavanta yağı üretmek için Uşak Valiliği öncülüğünde başlatılan projeye Zafer Kalkınma Ajansından sağlanan 1 milyon 950 bin liralık hibe desteğiyle Ulubey ilçesinde 2 milyon 224 bin liralık yatırımla "Uçucu Yağ İşleme Tesisi" kuruldu.

Suya oldukça az ihtiyaç duyan lavanta, kuraklığın görüldüğü bölgede yaygınlaştı.

300 ton ürün elde ediyoruz

Tarım ve Orman Uşak İl Müdürü Nihat Ağan, kentte 237 bin hektar alanda tarımsal üretim yapıldığını, bunun büyük bölümünün de tahıl üretimi olduğunu söyledi.

Bölgenin kuraklığın hissedildiği yerler arasında bulunduğunu, müdürlüklerinin çiftçilere gelir sağlamak için projeler hazırladığını söyledi.

"Toplam 600 dekar alandan 300 ton ürün elde ediyoruz. Bu üründen 6 ton yağ üretimi yapıyoruz. Bu yağımızın piyasa değerinin (litre başına) 700 lira  olduğunu düşündüğümüz zaman çok iyi bir gelir olduğu görülüyor.

Rüyada Beyaz Köpek Görmek ne anlama gelir? Rüyada Beyaz Köpek Görmek ne anlama gelir?

Bunun yanında bahçe sahiplerimiz gelen ziyaretçilerden bir ek gelir sağlamaktadır. Aynı zamanda ürünlerden elde edilen diğer mamulleri de sattıklarında ekstra bir gelir sağlıyorlar."

"Biz çiftçilerimize bu tür projelerle katkı sağlamaya, bakanlığımızın ve valiliğimizin desteklerini çiftçilerle buluşturmaya devam edeceğiz. Sayın Bakanımızın çok güzel bir sözü var, diyor ki 'Sen yeter ki üret', biz de 'Uşaklı çiftçimiz, sen yeter ki üret" diyoruz."

Turizminden satışından gelir elde ediyoruz

Kentteki ilk lavanta bahçesinin sahibi olan Haşim Deniz Öziş de şu anda 1000 metrekarelik alandan 10 litre lavanta yağı elde ettiklerini söyledi.

Yağ üretiminin yanı sıra lavanta bahçelerini görmek isteyen ziyaretçilerden kurdukları kafeteryalar aracılığıyla kazanç sağladıklarını, "Yılda ortalama ziyaretçi sayımız 15 bin ila 20 bin.

Bizim bahçemizde küçük bir kafeteryamız da var. Gelen misafirlerimiz orada konaklama yapabiliyor. Lavantanın turizminden faydalanıyoruz kuru ve yaş olarak satışından gelir elde ediyoruz."55 dekar olan bahçesini ilerleyen yıllarda 250-300 dekara çıkarmayı hedeflediğini belirtti.

Lavanta bahçeleri için gübre ve ilaç giderlerinin olmadığını, "Arpa, buğday veya ona benzer bir şey ektiğimiz zaman her yıl öncelikle kaldırıyoruz. Onu tekrar ekmek durumunda kalıyoruz.

Gübremizi ve tohumlarımızı tekrardan atıyoruz. Lavanta da bu yok. Şöyle bir kıyaslama yapacak olursak, diğer ürünlerden bunu neyle kıyaslarsanız kıyaslayın ortama 4-5 kat daha çok para kazanıyoruz."