Omicron varyantı küresel bazda varlık fiyatlarını etkilemeye devam ederken, Çin'in Kovid-19'a karşı "sıfır tolerans" politikası ekonomik toparlanmaya dair endişeleri artırıyor.

thumbs_b_c_8ab1e1ebd256ca9ab05c47ff348a66a4

Çin'de, bazı şehirlerde devam eden yasakların süresinin uzatılması ve Omicron varyantı nedeniyle giderek artan vaka sayıları, konuya dair haber akışının yatırımcıların odağında kalmasına neden oluyor.

Çin Merkez Bankası kısa dönemli likidite miktarını düşürmesi ve sıkıntıda olan emlak sektörünün yaklaşan tahvil ödemeleri de özellikle Çin ve Hong Kong pay piyasalarında risk iştahını törpülüyor.

Amerika'da Kovid-19 salgınında günlük vaka sayısı 1 milyonu geçse de, dün teknoloji hisseleri öncülüğünde pay piyasalarında alıcılı bir seyir izlendi.

Amerika'lı elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın geçen senenin son çeyreğinde rekor teslimat gerçekleştirdiğinin açıklanmasından sonra şirketin hisseleri yüzde 14 değer kazanırken, Apple'ın piyasa değeri de yükseliş eğilimini sürdürerek 3 trilyon doları ilk şirket oldu.

Dün tahvil piyasasında etkili olan satışlar dikkati çekti. Amerika'nın 10 yıllık tahvil faizi dün 10 baz puandan fazla artışla yüzde 1,63 seviyesine çıktı.

New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,64 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,68 yükselerek kapanış rekorlarını kırarken, Nasdaq endeksi de yüzde 1,20 değer kazandı. Amerika'da endeks vadeli işlem kontratları bugün de alıcılı bir seyir izliyor.

Avrupa tarafında Omicron varyantına dair haber akışı gündemin odağındaki yerini korusa da, tatil dönüşü piyasaların gündemi yoğunlaşmaya başlıyor.

Bu hafta Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları yatırımcıların odağında yer alırken, hareketlenen veri takvimi de takip edilecek.

Dün, İngiltere borsasında tatil nedeniyle işlem gerçekleşmezken, Almanya DAX endeksi yüzde 0,86, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,90 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,40 değer kazandı. Avrupa endekslerinin bugün vadeli işlemlerde de pozitif seyrini sürdürdüğü görülüyor.

Avro/dolar paritesi, cuma günü 1,1388'le 16 Kasım'dan beri en yüksek seviyeyi görmesinden sonra dün düşüşe geçerek yüzde 0,7 azalışla 1,1297'ye geriledi. Parite, bugün 1,13'ün hemen üzerinde dengelendi.

Türkiye'de Altın Fiyatları Yükselişte Yatırımcılar Endişeli Türkiye'de Altın Fiyatları Yükselişte Yatırımcılar Endişeli

Asya'da Çin pay piyasaları düşüş eğiliminde hareket etse de, Japonya ve Avustralya piyasalarında risk iştahının yüksek olduğu görülüyor.

Dolar/Japon yeni paritesi 115,7 ile son beş yılın en yüksek seviyesine çıkarken, güçlü küresel büyüme beklentilerinin Japon yenini, dolar karşında daha da baskılayabileceği söyleniyor.

Bugün açıklanan makroekonomik verilere göre imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Japonya'da 54,3'e ve Çin'de 50,9'a yükselerek beklentileri geçti.

Bu gelişmelerle Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,82, Avustralya'da ASX 200 endeksi yüzde 1,95 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,26 değer kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,18 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,05 değer kaybetti.

Yurt içinde, dün açıklanan enflasyon rakamlarına göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralıkta aylık yüzde 13,58, yıllık yüzde 36,08 arttı.

Açıklanan enflasyon verisine göre dün Borsa İstanbul'da sanayi hisseleri öncülüğünde alıcılı bir seyir izlenirken, yüzde 3,71 değer kazanan BIST 100 endeksi, günü 1.926,66 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün günü yüzde 2,32 azalışla 13,0922’den tamamlamasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,45 seviyesinde işlem görüyor.

Bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında Almanya'da perakende satışlar ve işsizlik, İngiltere'de imalat sanayi PMI ve Amerika'da ISM imalat sanayi PMI ile JOLTS açık iş pozisyonları verileri takip edilecek.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.950 ve 2.000 seviyelerinin direnç, 1.900 puanın ise destek konumunda bulunduğunu söyledi.