Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, küresel ölçekte yaşanan çip krizinin bu yıl da devam edeceğini, 2023'yılın ikinci çeyreğinde ya da ikinci yarısında toparlanma olacağını söyledi.

Otomotiv Lisesi Öğrencileri TOGG’la Buluştu Otomotiv Lisesi Öğrencileri TOGG’la Buluştu

thumbs_b_c_eae62e25979c9eae87f796f284255170

Otomotiv sanayisi için tedarik zincirlerinin sağlıklı ilerlemesinin çok önemli olduğunu, sektörde bütün kararların verilere dayalı alındığını dile getirdi.

Albert Saydam, bir aracın yurt dışına satılması ya da ülkeye ihracat anlamında 1 dolar daha çok kazandırmalarının önemli olduğunu konu insan hayatı olunca, hele bu kayıplar savaşlarda yaşanırsa bu durumun tüm verilerin önüne geçtiğini söyledi.

Hiçbir bilginin insan canından önemli olmadığını söyleyen Albert Saydam, "Bizim önceliğimiz barıştır. Bir araba ya da bir otomobil daha fazla üretmek yerine Avrupa'da barış ve uluslararası düzenin tekrar tesis edilmesinden yanayız."

Çipler gerçekten ihtiyacı olan yerlerde kullanılmalı

Otomotiv sektöründe bu yılki beklentilerin 2021 yılında kesinlikle daha olumlu olduğuna dikkati çeken Albert Saydam, "Otomotiv tedarik zincirinde tahmin ediyorum ki yeni çip üretim tesislerinin devreye girmesiyle muhtemelen 2022 yılın da böyle krizlerle ya da dur kalklar ile atlatabiliriz. 2023 yılında ikinci çeyreğinde ya da ikinci yarısında bir toparlanma olacağını öngörmekteyiz."

Albert Saydam, "yarı iletken" denilen ürünlerin 9 farklı evreden geçerek evlerde ve araçlarda kullanılabilir hale geldiğini bildirdi.

Çip krizinin aşılmasına yönelik girişimlere işaret eden Albert  Saydam, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda yapılan yatırımlar genellikle son 7, 8 ve 9'uncu evrelere yönelik, yani işin konfeksiyonu konusunda yapılan yatırımlar var. Çünkü onların devreye alınması ve geri dönüşleri daha kısa.

Esas kısıt olan çipin kendisinin üretilmesinde şu anda yapılan yatırımlarla ihtiyaç karşılanacak gibi. Avrupa Birliği en son bir yatırım anons etti. Durumun belki ebadını anlamak için bu faydalı bir bilgi olacaktır.

Krizi bir nebze engelleyecek yatırımın alınması kararı alındı. Bu 20 milyar avroluk bir yatırım ve 2030 yılında devreye girebilecek. Bu uzun bir süreç. Krizi aşmamızın esas yolu gerçekten ihtiyacımız olan yerlerde çiplerin kullanılması.

Çünkü araçlarımızda ve elektronik eşyalarımızda ihtiyacımızın dışında sadece bize sunulduğundan dolayı, yani sadece konforumuz için kullandığımız bazı çip uygulamaları var. Bunlardan biraz feragat ederek bu krizi küresel ekonomiyi daha az etkileyecek şekilde atlatabiliriz."

Elektrikli araçlar için 3 kat daha fazla çip gerekiyor

Albert Saydam, elektrikli araçların, çip krizinde sorunu üç misline çıkardığını söyledi.

İçten yanmalı motor kullanılan araçta ortalama 1000 çip kullanılıyorsa elektriklilerde bu sayının 3 bine çıktığını söyleyen Albert Saydam, "1-2 ay önce dünyaca bilinen bir elektrikli araç üreticisi, çip yokluğundan dolayı şarj ünitesi olmadan araçlarını piyasaya sürdü. Servise girdiğinde ve çipler temin edildiğinde o çipler takılmak üzere."

Çip krizi bakımından TOGG ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Albert Saydam, "TOGG yatırımının bu çip krizinden çok fazla etkilenmeyeceğini tahmin ediyorum. Yapılan bilgilendirmeler, ihtiyaç olan çiplerin ön anlaşmalarının yapıldığı yönünde."

Albert Saydam, TOGG'un Türk otomotiv tedarik sanayisinin yapabileceklerinin yanında neleri yapamayacağını görebileceği bir boy aynası, 60 senelik otomotiv başarısını gelecek 30 yıla taşımaları için bir fırsat olduğunu söyledi.