Kurban Bayramına sayılı günler kala, Bursalı bıçakçıların mesaileri yoğunlaştı. Yaklaşık bin 300 derece sıcaklıkta olan ocağın karşısında çelik döven ustalar, bayrama az bir süre kaldığı için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Tamamen el emeği olan kurban bıçakları ülkemizin dört bir yanına ve yurt dışına gönderiyor. Yoğun bir emeğin ürünü olan bu bıçaklar, çarşı ve pazarlarda 30 ile 70 TL arasında bir fiyata satılıyor.

Ustalar sadece demir dövmüyor, vatandaşlar tarafından getirilen eski bıçakların bilemesini ya da onarımını da gerçekleştiriyorlar. 

Konuyla ilgili konuşan Bursa Bıçakçılar Odası Başkanı aynı zamanda bıçak üreticisi olan Fatih Adliğ, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala yoğun çalışmalarına devam ettiklerini, bu Kurban Bayramı'nın iyi ve verimli geçmesini temenni ettiklerini, vatandaşların kurban bıçağı satın alırken çok dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, “ Kullanılabilecek en ucuz bıçak 30-40 TL olmalıdır. Vatandaşlarımızın seyyar satıcıların sattığı 10-15 TL'lik bıçaklardan uzak durmaları gerekir. Memnun kalmadığınızda şikayetinizi iletebileceğiniz bir dükkan olmalıdır. 10-15 TL'lik bıçaklar kimsenin ihtiyacını görmez" ifadelerini kullandı.

Bursa'da Ramazan Pidesi Fiyatı 20 Liraya Yükseldi Bursa'da Ramazan Pidesi Fiyatı 20 Liraya Yükseldi

Açıklamasını şu şekilde sürdüren Adliğ, Bursa bıçağının diğer bıçaklara göre daha kaliteli olduğunu ve geçtiğimiz yıllarda 'Bursa Bıçağı' patentini aldıklarını belirterek, Bursa bıçağının, tamamen el yapımı ve el işçiliği olduğunu, bundan dolayı maliyetinin biraz daha fazla olduğunu, bıçakların 50-60 TL gibi fiyatlardan satıldığını ve ömürlük olduğunu söyledi. Bursa bıçağına her zaman bir rağbet olduğunu belirten Adliğ, “kurban bayramlarında daha da artıyor. Bursa Bıçağının 700 yıllık bir geçmişi var. Bu nedenle insanların ilk tercihi Bursa bıçağı oluyor. Bıçaklarımızın çoğunu şehir dışına yolluyoruz. Türkiye'nin geneline hizmet ediyoruz. İstanbul kanallarımızla da yurt dışına gönderiyoruz. Yani bıçaklarımız atölyemizden çıktıktan sonra Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanına gidiyor" dedi.

Haber: Ömer KAYA