Dünya üzerinde yalnızca Bursa'da yetiştirilen, sütten iki kat fazla kalsiyum ve C vitaminiyle birlikte, tüm vitaminleri içinde barındıran mucizevî meyve siyah incir, çiftçinin yüzünü güldürdü.  Önemli bir kısmının ihracı sağlanan Kraliçe incirinin hasadına başlandı.

Sabah erken saatlerde köyde yaşayan vatandaşlarca toplanıp, kasalanan meyveler, ihracatçı firmalara götürülüyor. İncirler, firmalarda özenle paketlenerek, yurt dışına yolcuğuna başlıyor.

“Siyah incir üretiminin yüzde doksanı ülkemizden karşılanıyor.”

 

"İnegöl Terkinler Çetesi" operasyonunda yakalanan 35 şüpheliden 16'sı tutuklandı "İnegöl Terkinler Çetesi" operasyonunda yakalanan 35 şüpheliden 16'sı tutuklandı

Siyah incir üretiminde önemli yer tutan Bursa kenti, ihtiyacın önemli bir kısmına cevap veriyor. Şehrin 36 köyünde senede 20 bin tona ulaşan üretim miktarı, ülkemizin siyah incir ihracatının yüzde doksanına denk düşüyor. Cambridge düşesi Kate tarafından tüketilen ve bu sayede önemli bir üne kavuşan meyve, sahip olduğu özellikleriyle dünyanın en kaliteli inciri olma unvanını elde etti. Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda, Japonya ve Çin gibi birçok ülkeye ihracatı yapılan siyah incirin, bu seneki ihracat hedefi 38,3 olarak düşünülüyor.

 

“Üreticinin büyük emeği”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yahya Güleç isimli incir üreticisi; “Hasat başladı. Satış fiyatı şu an için 10 TL. Mahsul bollaştıkça, fiyat düşer. Yinede fiyatların fazla aşağıya çekilmesini doğru bulmuyorum. İncir toplamak meşakkatli bir süreçtir.” Dedi.

Ercan Ataş isimli üretici ise; “İncirler bu yıl beklediğimizden daha geç oldu. Fiyat aralıkları geçen sene gibi devam ederse, verimli bir dönem geçirmiş oluruz. Saat, mesai dinlemeksizin, sabahın erken saatlerinde başlanarak, karanlığa kadar toplanması devam eden incirler, büyük emeklerle hasat edilmektedir.” Şeklinde söz aldı.

Alımları gerçekleştiren isimlerden olan Ali Sevinç ise; “3 gün evvel şirketler alım yapmaya koyuldu. İncirlerimiz oldukça kaliteli. Ben köylülerden alıyorum. Meyve tam olgunlaşmadığı için, henüz yoğun sürece girmedik. 50 gün içinde günde ortalama 5 ton incir alımı gerçekleştirdik.” Dedi.